banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Egészségesnek gondoljuk, pedig egészségtelen sokak kedvenc körete, a rizs

Íme néhány rémisztő hír a rizs szerelmeseinek: egy új tanulmány szerint a túl sok finomított gabonaféle fogyasztása ugyanolyan káros a szívre, mint a túl sok édesség.

A jelentés, amely irániak étkezési szokásait és egészségi állapotát vizsgálta, azt állítja, hogy a fehér rizs fogyasztásából eredő korai koszorúér-betegség (PCAD) kockázata hasonló ahhoz, mintha olyan egészségtelen cukrokat és olajokat fogyasztanának, amelyek az édességekben találhatók – közölte honlapján a New York Post.

A tanulmány egy körülbelül 2500 fős csoportra összpontosított, akik közül néhány normál artériákban, mások pedig koszorúér-betegségben szenvedtek. Minden résztvevő válaszolt egy étkezési gyakorisági kérdőívre, és ebből a kutatók meghatározták, ki milyen gyakran fogyaszt teljes és finomított gabonát.

Ez alapján megállapították, hogy a finomított gabonafélék nagyobb mértékű fogyasztása a PCAD fokozott kockázatával, míg a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása a kockázat csökkenésével járt együtt.

Fotó: Unsplash | Pille Priske

A gabonaféléket akkor „finomítják”, amikor lisztté vagy darává dolgozzák fel, amely finomabb állagot és hosszabb eltarthatóságot biztosít, de néhány kulcsfontosságú tápanyagot kiiktat. Ezzel szemben például a barna rizs, zab és a teljes kiőrlésű kenyér teljes kiőrlésű gabonaféléket tartalmaz.

„Az olyan étrend, amely nagy mennyiségű egészségtelen és finomított gabona fogyasztását tartalmazza, hasonlónak tekinthető a sok egészségtelen cukrot és olajat tartalmazó étrend fogyasztásához” – mondta Mohammad Amin Khajavi Gaskarei a tanulmány vezető szerzője.

A finomított gabonaféléket a szervezet gyorsan lebontja, mivel megfosztották őket a rostoktól, amely az étkezés utáni vércukorszint megugrását eredményezi. Idővel a magas vércukorszint károsíthatja az ereket és a szívet irányító idegeket, és plakkok (lerakódások) képződését okozhatja az artériák falán.

A szakértők a szívbetegségek kockázati tényezőinek csökkentése érdekében olyan étrendet javasolnak, amely a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék és halak fogyasztását hangsúlyozza.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?