Megugorhat az egyéni hőközpontok tulajdonosainak a gázszámlája

A távfűtési díj tartalmazza a légszennyezés költségét, az egyéni fogyasztói tarifa nem. Az Európai Unió azonban ezen változtathat.

Jelenleg többet fizetnek a gázért a távfűtési hálózatra kapcsolt lakások tulajdonosai, mint azok, akik egyéni hőközponttal oldják meg a fűtést és a meleg víz előállítását. Ennek az oka az, hogy előbbiekkel megfizettetik az úgynevezett szén-dioxid-kibocsátási bizonylatok árát, amiket az erőműveknek azért kell megvásárolniuk, mert üvegházhatású gázokat juttatnak a légkörbe, utóbbiakkal azonban nem. Néhány évvel korábban, amikor egy bizonylat értéke néhány euró volt, ennek nem volt különösebb anyagi vonzata. Időközben változott a helyzet, idén a bizonylatok ára már 55 euró is volt.

„Úgy becsüljük, hogy a pluszköltség körülbelül évi 825 lejt jelentene, ha a szén-dioxid-díjat az egyéni hőközponttal rendelkező lakossági fogyasztókkal is megfizettetnék” – közölte a független energetikai szakértőket tömörítő Intelligens Energia Egyesület (AEI). Éves szinten további 250 lejes kiadást jelentene, ha ezeknek a fogyasztók saját kéményt kellene építeniük maguknak, s azt karban tartanák. Erre egyébként hatályos előírások kötelezik őket, amiket senki sem tart be, a hatóságok pedig nem kérik számon.

Az AEI elnöke, Răzvan Nicolescu nemrég azt nyilatkozta, hogy hamarosan az EU kötelezi majd arra az egyéni hőközpontok tulajdonosait, hogy fizessék ki a szén-dioxid-kibocsátási bizonylatok árát. "Fogadni merek, hogy Brüsszel a következő öt évben bevezeti majd ezt a direktívát" – jelentette ki egy interjúban.

Fotó: MTI

Az utóbbi időben döntéshozói szinten több, a magyarországi szaknyelvben cirkónak nevezett, gázos egyéni hőközpontok tiltását előrevetítő megnyilatkozás is elhangzott. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter is beszélt arról, hogy támogatna egy ilyen irányú kezdeményezést, mivel az egy egész épületet kiszolgáló hőközpontok gazdaságosabbak és kevésbé környezetszennyezőek, mint az egyéniek. Emil Boc kolozsvári polgármester azt nyilatkozta, hogy Kolozsváron csak olyan társasházak számára fognak kiadni építési engedélyt, amelyekben a fűtést közös hőközpont biztosítja. A hatályos szabályozás ilyen irányú módosítása a már meglévő egyéni hőközpontokat nem érintené.

Az Európai Unió szintjén létezik egy elképzelés, mely szerint 2030-ra megtiltanák új, egyéni hőközpontok felszerelését. Az Intelligens Energia Egyesület szerint a megoldás nem a tiltás, ugyanakkor méltányosnak találnák, hogy ezek tulajdonosaival is fizettessék meg a környezetszennyezés árát, akárcsak a távfűtést használókkal.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az AEI számításai szerint egy központi gázkazán használata esetén egy tízemeletes, hat lépcsőházas tömbházban a gázfogyasztás kb. 25 százalékkal kisebb, mintha minden egyes lakás egyéni hőközponttal volna felszerelve. Ez alacsonyabb költséget és kisebb légszennyezést is jelent. Az egyesület adatai szerint 1990-ben 330 településen működött távfűtés, ami 3,5 milliónál több lakást szolgált ki. Jelenlég már csak 37 városban működik a rendszer, az ellátott lakások száma pedig 1,2 millióra csökkent.

Az AEI szerint nem volna méltányos radikálisan fellépni az egyéni hőközpontok ellen, mivel az elmúlt 20 évben az állam arra ösztönözte a polgárokat, hogy egyéni gázkazánnal váltsák ki a távfűtést, vagy a szilárd tüzelőanyagot.

Kapcsolódók

Kimaradt?