Megszűnt a kényszerszabadság, marad a rövidített munkaidő

Utóbbi a vészhelyzet megszűnésétől számított három hónapig lesz még érvényben.

A vészhelyzet megszűnésének egyik következménye, hogy megszűnt a fizetett kényszerszabadság. Ezt Marius Budăi munkaügyi miniszter jelentette be egy Facebook-bejegyzésben. A munkáltatók ezentúl is küldhetik kényszerszabadságra a dolgozóikat, azonban az állam nem fogja folyósítani számukra az alapfizetésük 75 százalékát. Lényegében fizetetlen szabadságon lesznek, a munkaviszonyuk nem szűnik meg. A munka törvénykönyv értelmében a munkáltatók „gazdasági, technológiai, strukturális vagy hasonló okok miatt” küldhetik kényszerszabadságra az alkalmazottaikat.Marius Budăi | Fotó: gov.ro

A fizetett kényszerszabadság megszűnése rossz hír a munkavállalók számára, a járvány elcsitulása ellenére ugyanis a gazdaság nem tért vissza teljes egészében a normális kerékvágásba, a horribilis energiaárakat és az ukrajnai háború negatív hatásait sok cég megszenvedi.

A kurzarbeitként is emlegetett rövidített munkaidő ellenben a vészhelyzet megszűnésétől számított három hónapig, vagyis június 8-ig még érvényben marad, közölte Marius Budăi. Ez azt jelenti, hogy a csökkentett munkaidőben dolgozók pótlék formájában továbbra is megkapják kieső jövedelmük 75 százalékát.

Kapcsolódók

Kimaradt?