Egyértelművé tették, kinek jár az államilag támogatott kényszerszabadság

A kormány ismét támogatja azokat a vállalkozásokat, amelyek a járványügyi korlátozások miatt kénytelenek kényszerszabadságra küldeni alkalmazottjaikat. Az intézkedés 2022 március 31-ig érvényes és azok a vállalkozások élhetnek vele amelyek a járványhelyzet miatt teljesen felfüggesztik vagy csökkenteni kényszerülnek a tevékenységüket.

A kényszerszabadság ideje alatt az alkalmazottak havonta a fizetésük 75 százalékát kapják meg, az összeg azonban nem haladhatja meg az országos bruttó átlagbér 75 százalékát. A kormány döntése értelmében ezt az összeget március végéig az állam finanszírozza a bajba jutott vállalkozások számára.

A szerző felvétele

Debreczeni László sepsiszentgyörgyi adószakértő a Maszol érdeklődésére elmondta: a jelenleg érvényben lévő rendelkezés egyértelművé tette, hogy kik részesülhetnek állami támogatásba „technikai munkanélküliség”, azaz kényszerszabadság esetén. A szakértő szerint a vonatkozó rendeletbe egyértelműen beleírták, hogy az állam által támogatott kényszerszabadság azokra a vállalkozásokra is vonatkozik, amelyek a járványügyi intézkedések miatt csökkenteni kényszerülnek tevékenységüket. A jogszabály ugyanakkor kiterjed a szabadfoglalkozásúakra – például sportolókra, edzőkre stb. – is

A sepsiszentgyörgyi adószakértő felidézte, hogy a tavaly év végén érvényben lévő hasonló rendelkezés nem tartalmazta ezt az előírást, ezért félreértelmezhető volt a rendelet. Emiatt előfordult, hogy egyes megyék Munkaerő-elhelyezési Ügynökségei (AJOFM) csak azoknak a cégeknek folyósítottak támogatást, amelyek teljesen felfüggesztették tevékenységüket, más megyékben pedig a csökkentett tevékenység után is járt a támogatás.

Az állam által támogatott kényszerszabadság intézménye azért előnyös a munkaadónak, mert a járványügyi korlátozások idején nem veszíti el az alkalmazottját és annak bérét nem ő fizeti, míg a munkavállalónak azért jó, mert nem marad bevétel nélkül az idő alatt, amíg alkalmazója nem tud számára munkát biztosítani.

Debreczeni László arra is felhívta fel a figyelmet, hogy továbbra is működik a rövidített munkaprogram állami finanszírozása. E szerint a munkaadónak a munkaprogram legalább 20 százalékában kell foglalkoztatnia alkalmazottját és ezt ki kell neki fizetnie. A munkaprogram elmaradó részére pedig az állam kifizeti a bér 75 százalékát. Ennek az állami támogatásnak feltétele, hogy a cég forgalma legalább 10 százalékkal csökkent a járvány előtti időszakhoz vagy a 2019-es év átlagához képest.

(Nyitókép forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?