A korlátozások miatt továbbra is kiegészíti a kormány a munkavállalók bérét

Továbbra is támogatják azon munkavállalókat, akik olyan cégnél dolgoznak, amelynek még mindig korlátozzák a tevékenységét - jelentette be pénteki sajtóértekezletén Violeta Alexandru munkaügyi miniszter. A támogatásokat mindaddig folyósítják, amíg érvényben vannak a korlátozások.

Meghosszabbítják továbbá a két évesnél (fogyatékkal élő gyermek esetében három évesnél) kisebb gyereket felügyelő szülő szabadságát. A korlátozások feloldásáig folyósítják a gyerekgondozási díjat és a szülők mielőbbi munkába állását ösztönző fizetéskiegészítést, valamint az örökbefogadó szülők összeszokási szabadságát.

A tárcavezető közölte: a kormány csütörtöki ülésén olyanképpen módosították a vonatkozó jogszabályt, hogy az örökösök, illetve más rokonok is temetkezési támogatást kaphassanak, amennyiben meghal egy gyereknevelési szabadságon lévő személy.

Ebben a témában Ionel Dancă, a miniszterelnöki kancellária vezetője elmondta: 2020. december 31-éig meghosszabbítják a gyermekgondozási díj folyósítását azoknak, akik esetében a jogosultság a veszélyhelyzet idején szűnne meg, de a korlátozó intézkedések miatt nem tudnak visszatérni dolgozni.

Meghosszabbítják bizonyos támogatások folyósítását

Hozzátette: a kormány csütörtöki ülésén jóváhagyott egy sürgősségi rendeletet, amely értelmében a munkaügyi minisztérium meghosszabbítja bizonyos támogatások folyósítását, ugyanakkor állandósít egy sor intézkedést, amelyek leegyszerűsítik a különféle támogatások kérvényezését.

A gyermekgondozási díjon kívül meghosszabbítják a szülők mielőbbi munkába állását ösztönző fizetéskiegészítés (stimulent de inserţie) folyósítását is. Az intézkedés a gyermekgondozási díj esetében körülbelül 13 millió lejjel terheli meg a költségvetést két hónapra, összesen mintegy 3000 jogosultról van szó, mutatott rá Dancă a Victoria-palotában adott sajtónyilatkozatában. A miniszterelnöki kancellária vezetője kiemelte, mindkét intézkedés csak azokban az ágazatokban dolgozókra érvényes, amelyekben a korlátozó intézkedések fenntartása miatt nem indulhat újra a tevékenység.

Ami az eljárások leegyszerűsítését illeti, Dancă rámutatott, továbbra is érvényben maradnak a fizikai kontaktus elkerülését lehetővé tevő intézkedések, például a dokumentumok elektronikus úton való beküldésének lehetősége. Ugyanakkor a szakmai képzések is megtarthatók ezentúl is online, fűzte hozzá. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?