Munkaügyi miniszter: csökken a kényszerszabadságon lévők száma

Június elseje után csak azoknak a vállalatok az alkalmazottai kapnak támogatást a kényszerszabadságra, amelyek továbbra sem folytathatják tevékenységüket a koronavírus-járvány miatt előállt helyzetben – közölte pénteki sajtóértekezletén Violeta Alexandru munkaügyi miniszter.

A tárcavezető megerősítette: az állam – valószínűleg 41 százalékban – támogatja a munkába visszatérő munkavállalók bérét (ez gyakorlatilag az adóval és a társadalombiztosítási illetékekkel egyenértékű). Violeta Alexandru szerint kedvezményeket kap az a vállalkozó is, amely olyan személyeket alkalmaz, akiknek a koronavírus-járvány okán bevezetett korlátozó intézkedések miatt felbontották a munkaszerződését.

A miniszter azt szeretné, ha kiemelten támogatnák az idénymunkások alkalmazását, különösen a vendéglátóiparban és a mezőgazdaságban.

 

Egyébként a szükségállapot március 16-i kihirdetése óta 403 459 munkaszerződést bontottak fel országszerte. A munkaügyi minisztérium adatai szerint ebből 71 603 szerződést a kereskedelemben és gépjárműjavítás ágazatában, 71 300-at a feldolgozóiparban, 59 583-at pedig az építkezésben bontottak fel.

Ugyanakkor 586 462 kényszerszabadságra küldött alkalmazott szerződését felfüggesztették. Közülük 150 225 személy a feldolgozóiparban dolgozik, 96 322 a kereskedelemben és gépjárműjavításban, 100 069 pedig a vendéglátóiparban.

(Nyitókép: Violeta Alexandru | Fotó: gov.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?