Megrendült a bizalom, leminősítette a Fitch az Egyesült Királyságot

Már a második nagy hitelminősítő mondott határozott ítéletet a brit kormány miniköltségvetéséről, amelynek következtében egy hónap alatt legalább 300 milliárd font tűnt el a piacról.

A Fitch „stabilról” „negatívra” csökkentette a brit államadósságra vonatkozó hitelminősítés kilátását, napokkal azután, hogy a Standard & Poor’s is hasonló lépést tett a kormány szeptember 23-i költségvetési nyilatkozatát követően, írja a vg.hu. „Az új kormány növekedési tervének részeként bejelentett nagy, és kizárólag hitelekből finanszírozandó költségvetési csomag középtávon a költségvetési hiány tetemes növekedéséhez vezethet” – indokolta a lépést a hitelminősítő. A brit ellenzéki pártokhoz hasonlóan a Fitch is bírálta, hogy a miniköltségvetéshez a szokásokkal ellentétben nem csatolták a brit kormány számára költségvetési és makrogazdasági előrejelzéseket készítő, de független elemzőintézetként működő Office for Budget Responsibility elemzését.Fotó: Facebook/Fitch Ratings

A hitelminősítő szerint a független költségvetési előrejelzések hiánya, valamint az, hogy a miniköltségvetés nyilvánvaló összeütközésben van a Bank of England inflációellenes stratégiájával, negatívan hatott a pénzügyi piacok bizalmára és a politikai keretrendszer hitelességére, ami a hitelminősítés egyik legfontosabb, régóta fennálló erőssége. 

A Fitch azonban fenntartotta Nagy-Britanniára vonatkozó „AA–” hitelminősítését, ami egy fokozattal alacsonyabb az S&P-énél. 
A font a szerda éjszaka nyilvánosságra hozott döntés ellenére csütörtök délelőtt tartotta a dollárral szemben az 1,13-os szintet, de elemzők szerint felmerül a kérdés, hogy év végére eléri-e a paritást az amerikai devizával szemben, miután a miniköltségvetés bejelentése után rekordmélységbe, 1,03-os szintre süllyedt. A Reuters felmérése szerint szakértők arra számítanak, hogy egy év múlva a jelenleginél 3,6 százalékkal erősebb lesz.

Bár Kwasi Kwarteng pénzügyminiszter a legnagyobb vitát kiváltó intézkedést, a legmagasabb jövedelműek adósávjának csökkentését visszavonta, a baj már megtörtént. A Bloomberg összeállítása szerint Liz Truss kormányának első hónapja legalább 300 milliárd font értéket tüntetett el a részvény- és kötvénypiacok együttes értékéből, mert megrendült az Egyesült Királyságba vetett bizalom.

Kapcsolódók

Kimaradt?