Másfél milliárd dolláros pluszban vagyunk az USÁ-val folytatott kereskedelemben

Tavaly meghaladta az 5 milliárd dollárt a Románia és az Egyesült Államok közti kereskedelmi forgalom értéke.

Az elmúlt 10 évben megduplázódott az Egyesült Államokkal folytatott külkereskedelem értéke, derül ki abból a tanulmányból, melyet a Babeș-Bolyai Tudományegyetem készített a Román-amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) felkérésére. 2010-ben még csak 2,6 milliárd dollár volt a két ország közti kereskedelem összértéke, 2021-ben azonban már 5,4 milliárd dollár, írja a Ziarul Financiar.Fotó: AdobeStock

Kissé meglepő módon, miközben Románia külkereskedelmi mérlege erősen deficites, addig az USA viszonylatában pozitív. Tavaly kb. 25 milliárd dollár volt a külkereskedelmi deficit, azonban az Egyesült Államokba irányuló export 1,5 milliárd dollárral meghaladta az import értékét.

Az USA nem tartozik Románia legfontosabb külkereskedelmi partnerei közé, a két ország közti áru- és szolgáltatáscsere az export-import tevékenység teljes értékének kevesebb, mint 2 százalékát teszi ki.

A befektetések tekintetében az USA már jelentősebb szerepet játszik a hazai gazdaságban. A rendszerváltás óta Romániába érkezett külföldi tőke közel 7 százaléka amerikai. Az USA az ötödik legnagyobb befektető az országban, s az első számú az Európai Unión kívüli államok közül. A legnagyobb amerikai tulajdonban levő hazai vállalat a Ford, de jelentős piaci szereplők az IMB és a Honeywell is.

„Az Egyesült Államok továbbra is a legígéretesebb piacok egyikének látja Romániát az amerikai kereskedelem és a befektetések számára” – mondta David Muniz, a bukaresti amerikai nagykövetség munkatársa, az AmCham által szervezett gazdasági fórumon.

Kapcsolódók

Kimaradt?