Több mint duplájára nőtt az export azóta, hogy beléptünk az EU-ba

Sajnos, nem csak az export növekedett az elmúlt 16 évben, hanem a külkereskedelmi mérleghiány is. 

Egyértelműen jótékony hatást gyakorolt Románia exportjára az uniós tagság, írja az economedia.ro. A Transilvania Bank elemzése szerint a 2006-os csatlakozás óta átlagosan évi 7,3 százalékkal nőtt a kivitel, s tavaly már 74,7 milliárd eurót tett ki.Fotó: AdobeStock

A leggyorsabban a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek, illetve a gépek és berendezések exportja nőtt, évi 17,3, illetve 10,3 százalékkal. Tavaly előbbi kategória a kivitel 8,2 százalékát tette ki, utóbbi pedig a 45 százalékát. Ezzel szemben a vegyipari termékek és az üzemanyagok részaránya a teljes kivitelen belül hozzávetőleg felére csökkent: 5,1 százalékról 2,5 százalékra, illetve 6,4 százalékról 3,7 százalékra.

A teljes időszakban az import éves átlagban 6 százalékkal gyarapodott, tavaly rekordértékű, 98,4 milliárd euró volt. Az utóbbi években megfordult a trend, a behozatal az exportnál jóval gyorsabban nő.

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek importja átlagosan évi 10,4 százalékkal nőtt, aminek következtében tavaly már a teljes behozatal 8,2 százalékát tették ki, szemben a 2006-os 3,7 százalékkal.

A külkereskedelmi mérleghiány átlagos éves növekedési üteme 3,1 százalék volt, 2021-ben már 23,7 milliárd euró volt. A mérleghiány romlásának nem látszik egyelőre a vége, az idei deficit jó pár milliárd euróval fogja meghaladni a tavalyit.

Kapcsolódók

Kimaradt?