Lenyúlná a Pénzügyminisztérium a könyvelők szakmai szervezetének a vagyonát?

A könyvelőknek nagyon nem tetszik a szakmai tevékenységük szabályozását célzó törvénytervezet.

Államosítaná a könyvelők szakmai szervezetének (CECCAR) a vagyonát az a törvénymódosítási tervezet, melyet több PNL-s és PSD-s képviselő nyújtott be. A könyvelők tevékenységének szabályozására vonatkozó törvénytervezetet még 2018-ban nyújtották be, azóta a képviselőház pénzügyi és költségvetési bizottságánál porosodik. A közelmúltban, nagyon rövid idő alatt 90 módosító indítványt nyújtottak be a tervezethez, ami az érintettek fölöttébb gyanúsnak találnak, s a nemtetszésüket váltotta ki.Elégedetlenek a könyvelők | Fotó: Facebook/CECCAR

„Az ezen hivatást gyakorlókkal való érdemi konzultáció nélkül, nehezen érthető sietséggel reaktiválnak és eltérítenek az eredeti céljától egy, a képviselőházhoz benyújtott tervezetet. (…) Eredeti formájában a törvénytervezet kizárólag a szakma szükségleteivel kapcsolatos, a közérdeket szolgáló cikkelyeket tartalmazott” – olvasható a 30 ezer könyvelőt tömörítő CECCAR állásfoglalásában.

A könyvelők főleg azt kifogásolják, hogy a tervezet értelmében létrejönne egy, a Pénzügyminisztériumnak alárendelt, a CECCAR-t felügyelő intézmény, a tárca ügyvezetőt nevezhetne ki a CECCAR élére, illetve, hogy jogi személyiséggel ruháznák fel a CECCAR területi szervezeteit. A szervezet a közelmúltban megtartott országos konferenciáján tárgyalt a tervezett módosításokról, s erre meghívták a Pénzügyminisztérium képviselőit is, akik azonban nem jelentek meg a rendezvényen.

„A Pénzügyminisztérium lényegében át akarja venni a CECCAR vezetését” – nyilatkozta Robert Șova, a szervezet elnöke. Véleménye szerint a tárca a CECCAR kb. 25 millió eurós megtakarításaira szeretné rátenni a kezét. „Elhangzott, hogy ez közvagyon, bár kizárólag a tagok hozzájárulásaiból jött létre” – mondja a szervezet elnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?