Középkelet-Európában csak nyolcadik a legnagyobb romániai vállalat

Az OMV Petromot két magyarországi cég is megelőzi: a MOL és az MVM Energetika.

Idén is összeállította a legnagyobb középkelet-európai válallat 500-as toplistáját a Coface pénzügyi elemző és tanácsadó cég, írja a Ziarul Financiar.Fotó: OMV Petrom

Az összeállítást Lengyelország dominálja, mely 166 vállalattal képviselteti magát. Csehországból 77, Romániából 60, Magyarországról 54, Szlovákiából pedig 31 cég került be a Top 500-ba. A tavalyi árbevétel tekintetében azonban Magyarország megelőzi Romániát, 142 milliárd euróval 112 milliárd ellenében.  

Az összesített nettó profit tekintetében a hazai cégek lóhosszal megelőzik a magyarországiakat, 7,2 milliárd eurót hoztak össze 2022-ben, míg utóbbiak csak 5,2 milliárdot.

A ranglistát idén is a lengyel kőolajipari óriás, a PKN Orlen vezeti, megelőzve a német energetikai cég, az RWE cseh leányvállalatát és a MOL-t. A legelőkelőbb helyezést elérő hazai cég, az OMV Petrom a nyolcadik helyen áll. Az osztrák többségi tulajdonban levő vállalat egy évvel ezelőtt még csak a 25. helyen állt. A már említetteken kívül az OMV Petromot a magyar MVM Energetika, cseh Skoda Auto, valamint két lengyel vállalat, a Jeronimo Martins Polska nevű kiskereskedő és az energetika területén tevékenykedő PGE előzi még meg.

A toplistás romániai cégek zöme külföldi vagy állami tulajdonban van. Hazai magántőkével működő román cég csupán négy van a Top 500-ban: a barkácsáruházakat működtető Dedeman (126. hely), a Tinmar Energy (165. hely), a kőolajipari Oscar Downstream (215. hely) és a gyógyszerek forgalmazásával foglalkozó Fildas Trading (269. hely).

Kapcsolódók

Kimaradt?