banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Közel 18 ezer kérést nyújtottak be a roncsautó programban

Magánszemélyek 16 892 kérést nyújtottak be a Roncsautó és mintegy 900-at a Roncsautó plusz programban, jelentette be csütörtökön a környezetvédelmi miniszter.

Tánczos Barna azt mondta: magánszemélyeknél gördülékenyen megy a támogatások jóváhagyása, a jogi személyek esetében volt „néhány fennakadás”, mert részben egymásra tevődött a tavalyi folyamat lezárása az idei program indításával.Fotó: Agerpres

Az idei Roncsautó és Roncsautó plusz program április 26-án indult.

A környezetvédelmi tárca adatai szerint idén 440 millió lejes büdzséje lesz a klasszikus roncsautó programnak, 35 millió lejjel több mint a tavaly, ami azt jelenti, hogy több mint 55 000 új gépkocsival újulhat meg az ország járműparkja. A Roncsautó plusz program büdzséje pedig 400 millió lej, kétszerese a tavalyinak, a szaktárca becslései szerint ezzel akár 6600 százszázalékosan elektromos meghajtású járművet, illetve 5000 hibridet tud megvásárolni a lakosság.

Idén az eddigi 6500 lejről 7500 lejre nő a Roncsautó program klasszikus változatában megszerezhető voucherek értéke, és emelik az ökobónuszt a hibridautók, illetve azon járművek esetében, amelyek szén-dioxid-kibocsátása nem haladja meg a 96 grammot kilométerenként. A százszázalékosan elektromos meghajtású járművek beszerzését idén is 45 ezer lejjel, a hibridek vásárlását 20 ezer lejjel támogatják. Ugyanakkor ettől az évtől a program klasszikus változata esetében is bevezették azt a kitételt, miszerint az így vásárolt járművet egy évig nem szabad eladni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A klasszikus Roncsautó programban a regisztrációs bejegyzés érvényességét 150 napra terjesztették ki, a Roncsautó plusz program keretében pedig 240 napra.

Idén szintén lehet motorkerékpárt is vásárolni a program keretében, a leadott régi jármű ellenében 5500 lej értékű vouchert kap a pályázó.

A két programban részt vevő gyártók listája megtalálható az www.afm.ro honlapon.

Kapcsolódók

Kimaradt?