Módosul a roncsprogram: ennyit ér egy használt mosógép vagy televízió

Közvitára bocsátott a környezetvédelmi minisztérium a háztartási gépek roncsprogramjának módosított útmutatójának tervezetét. Egy használt tévé akár 500 lejt is érhet, ha tulajdonosa újra cseréli.

A módosulás lényege, hogy a roncsprogramot kiterjesztik többek között a televíziókra és a mosógépekre is.  Mint ismert, a program új háztartási gépek megvásárlását támogatja. E szerint a lecserélt használt készülékért cserében egy vouchert (értékjegyet) kap a tulajdonos, aminek értékét levonják az új készülék árából.

A támogatás a használt készülék energiahatékonyságának besorolásától függ. Mosógépek esetén egy A++ besorlású gépért 200 lej értékű, A+++-os besorolásúért pedig 300 lejes voucher jár. Az A++-os mosogatógépekért 300 lejt, míg az A+++ energiahatékonyságúakért 400 lejes vouchert adnak.

A két említett kategóriába tartozó légkondicionáló készülékért egyaránt 400 lejes értékjegy jár, a hordozható készülékeket is beváltják. Az A++-os hűtőszekrényekért és fagyasztóládákért 300 lejes, az A+++-osokért 400 lejes értékjegy jár. Az A kategóriás televíziókészülékekért 200 lejes, az A+ besorolásúakért pedig 500 lejes vouchert adnak.

A programba az üzletekben (online is) lehet feliratkozni, a használt gépet az új kiszállításakor kell majd leadnia a tulajdonosnak. A kormány a korábbi 20 millió lejről 40 millió lejre növelte a programra fordított pénzkeretet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?