Kezdő vállalkozásokat és a Székelyföldön való boldogulást támogatták

Kovászna megye 98 százalékos eredményt ért el a kezdő vállalkozásokat támogató StartUp Now európai uniós projektben. A Központi Fejlesztési Régió hat megyéjét átfogó program eredményeit zárókonferencián értékelték.

A vállalkozóképző- és mentorprojektet Kovászna Megye Tanácsa a Loop Operations Kft-vel és a Tudásalapú Gazdaságért Egyesülettel partnerségben bonyolította le 2018 januárja és 2021 januárja között.

„A StartUp Now projekt révén 40 ezer euró támogatásban részesítettünk 38 vállalkozást. A program eredményeképpen Kovászna megyében 23 cég, Brassó megyében 6, Maros megyében 3, Szeben, Fehér és Hargita megyékben 2-2 vállalkozás létesült összesen 87 munkahelyet hozva létre” – ismertette Tamás Sándor, a háromszéki közgyűlés elnöke.

Konferecián ismertették az elért eredményeket | Fotók: Kocsis B. János

Példaként említett néhány kiemelkedő vállalkozást: hőlégballonnal való kirándulás lehetőségét biztosító kézdivásárhelyi vállalkozást, az XBalloon Kft-e, az erdővidéki fiatalok által megálmodott Emlékgyár fotó-videós vállalkozást vagy az egyedi Krumpli vendéglőt. „Ezek a példák is igazolják, hogy Székelyföldről nemcsak el lehet menni, hanem haza is lehet jönni és jövőt lehet építeni” – tette hozzá Tamás Sándor. 

Tóth Szabolcs Barnabás projektmenedzser elmondta: a kezdeti szakaszban 397 személy vállalkozási készségeit fejlesztették a 800 órás képzés során, valamint az üzleti tervek versenyében a legjobb 38-at – időközben ketten visszaléptek – egyenként 40 000 euró támogatásban részesítették.

A koronavírus-járvány nagyban érintette a cégek működését, tíz vállalkozó kényszerült arra, hogy felfüggessze tevékenységét egy vagy több hónapra, három pedig nem tudta teljesíteni a megszabott forgalom értékét, így nem részesülhetett a pályázat nyújtotta második részletben.

Tóth Szabolcs Barnabás projektmenedzser ismertette a részleteket

A projektmenedzser hozzátette, a létrejött vállalkozások számos területet lefödnek: ingatlanközvetítés, autó- és autóalkatrész-ipar, egészségügy, sporttevékenységek, film, mozi és tévéprogramok készítése, turisztikai kiegészítő tevékenységek, weboldalak szerkesztése, kreatív iparágak, információs és kommunikációs technológia, kiskereskedés, speciális design, vendéglő, mérnöki és technológiai tanácsadás, fotózás, rekreatív- és szórakoztatóipar, fitnesz, valamint délutáni oktatás.

Gabriel Lazăr, a Tudásalapú Gazdaságért Egyesület képviselője kiemelte, a projektben Kovászna megye 98 százalékos eredményt ért el, szemben a többi régióval, ahol a megvalósítás csupán 50-70 százalékos volt.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?