Kolozsváron 5-6 ezer euróra nőhet a lakások négyzetméterenkénti ára

Egy vezető építész szerint a kincses városban már jelenleg is jelentősen túl vannak árazva a lakások.

Kolozsvár évek óta az ország legdrágább városa az ingatlanok tekintetében. A Storia ingatlanügynökség adatai szerint a kincses városban 2653 euró/négyzetméter az újépítésű lakások átlagos ára, de a régiek sem sokkal olcsóbbak, átlagban 2649 euró/négyzetméterbe kerülnek. A szakemberek további drágulást jósolnak, egyesek csillagászati árakat vizonálnak.

A kolozsmonostori lakótelep | Fotó: Facebook/Cartier Manastur

„Kolozsváron 5-6 ezer eurós négyzetméterenkénti árakat fogunk látni pár éven belül. Nem lesznek 30-40 százalékos ugrások, hanem évi 10-15 százalékos folyamatos növekedés” – nyilatkozta egy konferencia keretében Cătălin Priscorniță, a Blitz ingatlanügynökség vezérigazgatója. Ha valóban a Priscorniță által jósolt ütemben fognak drágulni az ingatlanok Kolozsváron, aminek fölöttébb kicsi az esélye, egy évtized múlva 6 ezer eurónál járna a négyzetméterenkénti ár.

Egyes szakemberek szerint az árak alakulását nagyban befolyásolják majd azok a projektek, melyek kihatnak majd az életminőségre. „Kolozsváron az infrastrukturális projektektől függünk, melyek számottevően megváltoztathatnák az életet a városban: elővárosi vonat, körgyűrű, a legendás metró, magánprojektek, tervbe vett hatalmas kórházak. Ezek potenciális mágnesek Kolozsvár számára. (...) Kolozsvárnak nagy a növekedési potenciálja, a fejlődési íve azonban ezeknek a projekteknek a megvalósításától függ” – véli Răzvan Cuc, a RE/MAX  ingatlanügynökség elnöke.

Ioana Oltean, a Napoca Imobiliare vezérigazgatója úgy látja, politikai és társadalmi téren elég sok a bizonytalanság, ami kihat az ingatlanpiac alakulására. „De a piac nőni fog. Az ingatlanok terén mi olcsó piacnak számítunk. Párizsban, Londonban és Münchenben vannak 14 ezer euró/négyzetméteres árak is” – idézi Ioana Olteant az economedia.ro.

Véleménye szerint Kolozsváron már nem éri meg befektetési céllal lakást vásárolni. „A befektetés megtérülése Kolozsváron nem túl jó, a bérbe adás olyan, amilyennek lennie kellene. Brassóban 100 ezer euróból vásárolsz egy lakást, és kiadod 600-800 euróért. Kolozsváron ennyi pénzért egy szobát vehetsz, amit 400 euróért adsz bérbe. Nagy a különbség a megtérülést illetően” – magyarázta el a Napoca Imobiliare vezetője.

Van olyan szakember, aki szerint túlfűtött a romániai ingatlanpiac, legalábbis pár városban, túl vannak értékelve a lakások. “Beszélhetünk párizsi, londoni vagy bécsi árakról. De ott az ingatlanok értéke valóban 10 ezer euró, nem mint nálunk, ahol 1500 euró/négyzetméter, amit 3 ezer euróért adnak el” – jelentette ki Daniela Maier, a Romániai Építészek Rendje erdélyi fiókjának elnöke.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?