Hiába nőtt hat százalékkal a nettó átlagkereset, ha az infláció közel nyolcszázalékos volt

A statisztikai hivatal hétfőn közzétett adatai szerint októberben hat százalékkal nőtt a nettó átlagbérek értéke. Az infláció azonban ugyanebben a hónapban 7,9 százalékos volt, ezért az emelkedés nem érzékelhető. Néhány esetben azonban a béremelések meghaladták az infláció mértékét – írja a HotNews portál.

2021 októberében a gazdasági ágazat legtöbb területén a nettó átlagkereset szintje emelkedett az előző hónaphoz képest, ennek eredményeként az alkalmi juttatások, a teljesítménybónuszok, a pénzbeli juttatások, az utalványok értéke is nőtt. A nettó átlagkereset összegének gyarapodása a jobb termelési eredményeknek, valamint a magasabb bevételeknek is köszönhető. A legnagyobb növekedés az egészségügyi és szociális ellátás (+3,8 százalék) és az oktatás (+2,5 százalék) területén történt. A közigazgatási szektorban a nettó átlagkeresetek nem változtak.

Illusztráció forrása: Agerpres

A romániai munkaerőpiacon a teljes aktív népesség (15–64 évesek) hat százaléka nem dolgozik, de nem is akar munkát keresni. Ez a hozzáállás jellemző a fiatalok (15–24 évesek) jelentős részére is. Az Európai Unió tagállamai közül Romániában a második legmagasabb a munkanélküliségi ráta a nők körében: tíz 15–64 éves nőből négy nem dolgozik, nem keres munkát, döntését pedig nem indokolja. A 15 éves és idősebb romániaiak közül százból mindössze 52-en folytattak jövedelemszerzés céljából gazdasági tevékenységet.

A 15 évnél idősebb nem dolgozók száma 7,3 millió fő volt, közülük 4,4 millió nyugdíjas, 1,3 millió diák és egyetemi hallgató. A nem dolgozók fennmaradó részét a vidéken élő háziasszonyok teszik ki. 2020-ban a háziasszonyok száma 13 ezer fővel nőtt az előző évhez képest.

A munkával töltött átlag idő Romániában a legalacsonyabb uniós szinten. A felmérés ugyanakkor azt is megmutatta, hogy az európaiak közül a romániaiak érzik legkevésbé hasznosnak a munkájukat. Ugyanakkor a román munkavállalók érzik a legnagyobb nyomást a munkahelyükön, elmondásuk szerint vagy nagyon gyors tempóban kell dolgozniuk, vagy szoros határidőket kell betartaniuk.

A romániai munkaerőpiac egyensúlyhiánya két okból fakad. Először is, a betöltetlen álláshelyek növekedésével együtt a munkanélküliség aránya is lassan ugyan, de emelkedik. Másodsorban azoknak a száma is nő, akik részt akarnak venni a munkaerőpiacon, de nem tudnak munkát találni. Többek között azért, mert részmunkaidőben dolgoznak, de több órát vállalnának, esetleg azért, mert a teljes munkaidőn túl szeretnének plusz órában dolgozni. Valószínűleg ezzel magyarázható, hogy a munkakereséstől elkedvtelenedett emberek száma 144 ezerre nőtt 2021 első negyedévére, míg ez az arány 2020 első negyedévében 31 ezer volt – derül ki a Román Nemzeti Bank által közzétett adatokból.

Kapcsolódók

Kimaradt?