banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Fűtési támogatás éhezőknek: csak a mélynyomorban élőknek jár a maximális, 250 lejes gázszámla hozzájárulás

Egy négyszemélyes, havi 1 280 lejből tengődő család csak 90 százalékos, havi 225 lejes fűtéstámogatásra jogosult.

Kihirdette Klaus Iohannis államfő a kiszolgáltatott fogyasztók védelmére hivatott törvény, melyet a hónap elején fogadott el a parlament. Az alacsony jövedelmű fogyasztóknak mentőövnek szánt jogszabály elfogadására szükség volt, azonban az távolról sem jelent megoldást a kedvezményezettek egy része számára, bizonyos kitételei pedig egyenesen abszurdak.

A törvény értelmében kiszolgáltatott fogyasztónak minősülnek azon családok, ahol az egy főre eső havi nettó jövedelem nem haladja meg a havi 1 386 lejt. Egyedülálló személyek esetén a jövedelemhatár 2 053 lej. Gázfűtés esetén az állam a kiszolgáltatott fogyasztók kiadásaiba maximum 250 lejjel száll be, elektromos energia használata esetében 500 lejjel, ha pedig szilárd tüzelőt használnak, akkor 320 lejjel.

Hogy konkrétan mennyi támogatást kaphat egy fogyasztó, az a család/személy havi jövedelmétől függ, s itt kezdődnek a törvényerőre emelt képtelenségek. Maximális összegű kompenzációra azon családok jogosultak, ahol az egy főre eső havi bevétel nem haladja meg a 200 lejt. Egy gázzal fűtő, kétgyermekes családnak tehát akkor pótol be a kormány 250 lejjel a rezsijébe, ha a jövedelme legfeljebb 800 lej.

Ez a kitétel színtiszta cinizmusnak is minősíthető, hacsak nem arról van szó, hogy a jövedelemhatárokat kidolgozó minisztériumi munkatársaknak fogalmuk sincs arról, 800 lejből képtelenség előteremteni négy személy betevő falatját. Ha valóban ennyiből élnek, s nincs nagy háztáji gazdaságuk, akkor a szóban forgó családok éheznek, alultápláltak. Kérdés, tisztában voltak-e a jogszabály kidolgozói azzal, hogy egy 60-70 négyzetméteres lakás gázzal történő kifűtése, hacsak nincs kitűnően szigetelve, már az elmúlt télen is többe került havi 250 lejnél.

Amennyiben az egy főre eső jövedelem 200,1 és 320 lej között van, a család a referenciaérték 90 százalékát kaphatja meg, tehát 225 lejt. A törvényalkotók feltételezték tehát, hogy ha egy két gyermeket nevelő házaspár havi 1 280 lejből él, marad egy kevés pénze a fűtésszámlára is.

Semmivel sem életszerűbb a 40 százalékos támogatás forgatókönyve. Eszerint, ha 680 lej jut egy családtagra, tehát a négytagú család összbevétele 2 720 lej, ami azt jelenti, hogy mindkét szülőt minimálbérrel fizetik, akkor 150 lejes fűtési támogatással kinn vannak a vízből. Aki ezt kitalálta, annak a leghalványabb elképzelése sincs arról, mire elég a jelenkori Romániában a minimálbér.

Azt, hogy mennyire el vannak szakadva a törvény megalkotói a realitástól, mi sem bizonyítja ékesebben annál, az eredeti tervezet szerint csak azon háztartásoknak járt volna támogatás, ahol az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 810 lejt. A kormány egyes tagjai szerint tehát, ha egy kétgyerekes család 3 240 lejből él, akkor nem jelenthet gondot a 400-500 lejes gázszámla kifizetése a téli hónapokban. Az értékhatárt a parlamentben módosították 1 386 lejre.

Kapcsolódók

Kimaradt?