Frenetikusan kezdte az évet a lakáspiac

Több megyében duplájánál is nagyobbra nőtt az adásvételek száma januárban.

Annak ellenére, hogy a Ciolacu-kabinet január 1-i hatállyal 5 százalékról 9 százalékra emelte az újépítésű lakások áfáját, elképesztően felpörgött januárban a lakáspiac. Országos szinten 10 215 tranzakcióra került sor, míg egy évvel korábban csak 8116-ra, derül ki az Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Hivatal (ANCPI) legfrissebb adataiból. Ez 25,8 százalékos növekedésnek felel meg.Fotó: AdobeStock

Valamennyi jelentős piacon nőtt az adás-vételek száma. Bukarestben 3096 lakás cserélt gazdát az év első hónapjában, közel 9 százalékkal több, mint 2023 azonos időszakában. Kolozs megyében 511 lakást értékesítettek, ami közel 45 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Ez azonban semmi ahhoz lépest, amit a temesvári és a iași-i piac produkált. A bánsági megyében 718 lakás cserélt gazdát, ami azt jelenti, hogy a forgalom szinte megduplázódott, 97 százalékkal nőtt éves szinten. Iași még ezt is überelni tudta, a moldvai megyében 127 százalékkal emelkedett a tranzakciók száma, 715-re.

Brassóban jóval visszafogottabb volt a növekedés, a tranzakciók száma 17 százalékkal, 594-re emelkedett.

Mindez azt jelenti, hogy Kolozs, mely nem is olyan rég még az ország második legnagyobb ingatlanpiaca volt, az ötödik helyre esett vissza. Könnyen elképzelhető, hogy az erdélyi megye a közeljövőben kiszorul a Top 5-ből, mivel januárban Ilfov már csak egyetlen egységgel volt lemaradva, 510 adásvételi szerződést kötöttek a főváros vonzáskörzetének számító megyében.

A székely megyékben is felemásan kezdte a piac az idei évet. Hargita megyében a tavalyi 70-ről 58-ra, vagyis kb. 17 százalékkal csökkent a tranzakciók száma. Ezzel szemben Háromszéken 84 százalékkal nőtt az adásvételek száma, Maros megyében pedig még nagyobb arányban, 118 százalékkal. A Hargita megyénél lényegesen kisebb népességű Háromszéken jóval több lakás cserélt gazdát januárban, 70 darab, mint előbbiben.

Az általános növekedés ellenére továbbra is vannak megyék, melyekben  lakáspiac tulajdonképpen nem létezik. A legjobb példa erre Teleorman, ahol januárban mindössze 13 adásvételre került sor.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?