Évtizedes mélyponton van a lakásépítés Romániában

A novemberi lakásépítési engedélyek száma közel 20 százalékkal marad el az egy évvel korábbi szinttől.

Tavaly novemberben a romániai városokban mindössze 844 lakásépítési engedélyt adtak ki, 19,2 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban, derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) adataiból. Az elmúlt évtizedben nem volt ilyen alacsony szinten a építési kedv, írja a Ziarul Financiar (ZF).Fotó: Agerpres

2022 novemberében 1044 építési engedélyt adtak ki lakásként szolgáló ingatlanokra, s az azt megelőző két évben is hasonló szinten volt az engedélyek száma. Az elmúlt évtizedben 2017 jelentette a csúcsot, 1341 engedéllyel, a korábbi mélypontot pedig 2016, 942-vel.

Az ingatlanfejlesztők 2023-ban elhalasztottak számos projektet, a lakosság pedig szintén visszafogott volt a lakásvásárlás terén, a magas banki kamatok és az általános bizonytalanságérzet miatt.

A szakemberek arra számítanak, hogy az ágazat idén is gyenge teljesítményt nyújt. „Az áfának január 1-től végrehajtott emelése még inkább elbátortalanítja az embereket a lakásvásárlástól” – nyilatkozta a ZF-nek Cristian Găven, az építőanyagokat és lakberendezési termékeket forgalmazó MAM Bricolaj tulajdonosa.

Vidéken sokkal több építési engedélyt adtak ki novemberben, mint a városokban, 1856 darabot, de ez mindig így van. Az építési kedv összességében is zuhant: novemberben 2700 lakásépítési engedélyt bocsátottak ki az országban, míg egy évvel korábban 3179-et. Az elmúlt évtizedben 2021 jelentette a csúcsot 3902 engedéllyel.

A legdrasztikusabb visszaesés épp a legnagyobb piacon, Bukarestben következett be. A fővárosban 2023 első kilenc hónapjában az újonnan engedélyezett lakások összterülete 47 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi értéktől.  

Kapcsolódók

Kimaradt?