Florin Cîțu: a nyugdíjak a kormány elképzelései szerint nőnek – vagy sem

Az ország tavaly nem engedhetett meg magának egy 40 százalékos nyugdíjemelést, és ugyanez érvényes az idén is, ezért a nyugdíjak a jelenlegi kormány által felvállalt ütemterv szerint nőnek majd – jelentette ki szerdán Florin Cîţu miniszterelnök.

A kormányfő az alkotmánybíróság szerdai döntésére reagált ezzel, amellyel a taláros testület elutasította a kormány beadványát, és alkotmányosnak ítélte a nyugdíjpont értékének 40 százalékos emelését előíró törvényt, de a kormány rendeletének vonatkozó cikkelyei érvénytelenítését ugyanakkor alkotmányellenesnek minősítette, zűrzavart teremtve ezzel.

Florin Cîţu hozzátette, a szóban forgó jogszabály most az államfőhöz kerül, aki vagy visszaküldi a parlamentnek újbóli megfontolásra, vagy kihirdeti. "Majd meglátjuk, melyik változat mellett dönt. A kormánykoalíció már felvállalt egy nyugdíjemelési ütemtervet. Növelni fogjuk a nyugdíjakat, de az általunk megszabott ütemterv szerint" – fogalmazott.

A szociáldemokrata (PSD-) kormány idején elfogadott törvény szerint tavaly szeptembertől 40 százalékkal nőttel volna a nyugdíjak, de az akkor kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) a koronavírus-járványra és a rossz gazdasági helyzetre hivatkozva csak 14 százalékos nyugdíjemelést hajtott végre. Az ősszel még PSD-többségű parlament a erről szóló sürgősségi rendeletet módosította úgy, hogy érvényben tartotta a 40 százalékos emelést, ami ellen a kormány a múlt év végén alkotmányossági kifogást emelt.

(Nyitóképen: Florin Cîţu miniszterelnök | Fotó: gov.ro)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?