FRISSÍTVE – Nem teljes egészében bizonyult alkotmányosnak a 40 százalékos nyugdíjemelést kimondó törvény

FRISSÍTVE: Az alkotmánybíróság elutasította szerdán a kormány óvását és megállapította, hogy megfelel az alaptörvénynek a nyugdíjpont értékét 40 százalékkal emelő törvény – tájékoztatták az Agerprest alkotmánybírósági források. FRISSÍTÉS: Az alkotmánybíróság közleménye szerint a nyugdíjemelést elodázó cikkelyek érvénytelenítése volt alkotmányellenes, de a törvény egésze nem.

A kabinet október közepén kért alkotmánybírósági kontrollt a költségvetés-kiigazításról szóló, 2020/135-ös és 136-os sürgősségi rendeletet jóváhagyó törvényről. A kormány beadványában hangsúlyozta, hogy a jogszabály elfogadásakor a parlament figyelmen kívül hagyta a kiszámíthatóság elvét, illetve az állami költségvetés és általában a gazdasági helyzet alakulásának kilátásait, veszélyeztetve a jogbiztonságot.

Mindemellett annak a cikkelynek a hatályon kívül helyezése, amellyel a kormány emelte szeptember elsejétől a nyugdíjpont értékét, átmeneti rendelkezések hiányában nem vonja maga után automatikusan az előző törvény alkalmazását – áll még a közleményben.

Ebben rámutatnak még, hogy a nyugdíjpont 1775 lejre emelése, illetve a tanárok bérének növelése – ahogyan azt a kifogásolt törvény előírja – a bruttó hazai termék 1,06 százalékának megfelelő 11,2 milliárd lejes terhet róna a költségvetésre 2020-ban, 2021-ben pedig 34,3 milliárd lejt emésztene fel (a GDP 3,05 százaléka), miközben az idei államháztartás hiánya az első hat hónap után 45,17 milliárd lejre volt tehető. Jelen helyzetben a parlamentnek a deficit korrekciójához kellene hozzájárulnia, de ennek ellenkezőjét teszi.

FRISSÍTÉS: Az alkotmánybíróság közleménye szerint a kormány által a költségvetés kiegészítésére hozott sürgősségi rendeletét elfogadó törvényben a parlament alkotmányellenesen érvénytelenítette a 40 százalékos nyugdíjemelést elhalasztó cikkelyeket, de a törvénye egésze ellen emelt alkotmányossági kifogást elutasította. Ezzel gyakorlatilag egy joghézagot idézett elő a taláros testület. 

(A nyitókép illusztráció | Fotó: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?