Megtámadta a kormány az alkotmánybíróságon a 40 százalékos nyugdíjemelést

 

Megtámadta kedden a kormány az alkotmánybíróságon a 40 százalékos nyugdíjemelést előíró törvénymódosítást.

A taláros testület elé a költségvetés-kiigazításról szóló sürgősségi rendeletet kerül, amelynek elfogadásakor a Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslatára a parlament kiiktatta a mindössze 14 százalékos nyugdíjemelés előíró cikkelyt. Így ha ez a jogszabály hatályba lép, a nyugdíjak 40 százalékkal növekednek, ahogy a nyugdíjtörvény előírja.

Keresetében a kormány többek között arra hivatkozik, hogy a parlament figyelmen kívül hagyta a költségvetés és az ország gazdaságának alakulását, és ez sérti a jogbiztonság elvét. Ha az alkotmánybíróság alkotmányosnak ítéli a jogszabályt, akkor az államfőhöz megy kihirdetésre. Klaus Iohannisnak azonban jogában áll visszaküldeni a parlamenthez vagy szintén az alkotmánybírósághoz fordulni.

Juhász Jácint közgazdásszal a parlament által felülírt költségvetés-kiegészítésről beszélgettünk.

Közzétette: Maszol.ro – 2020. szeptember 25., péntek

Mint korábban írtuk, az ületi világ felelőtlenséggel vádolta a parlamentet a törvény módosítása miatt. A Maszolnak nyilatkozó gazdasági szakember pedig arról beszélt: nem lehetetlen gyakorlatba ültetni az ismét megszavazott 40 százalékos nyugdíjpontemelést, ám ennek nagy ára van: az adónövelés.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?