Felszámol egy veszteséges állami vállalatot a kormány

Néhány év alatt 340 millió lej veszteséget halmozott fel az Országos Urán Társaság.

Küszöbön áll az Országos Urán Társaság (CNU) felszámolása, derül ki az Energetikai Minisztérium sürgősségirendelet-tervezetéből. Eszerint a vállalat birtokában levő stratégiai uránkészletet eladják a cernavodai atomerőművet működtető, szintén az állam tulajdonában levő Nuclearelectrica Rt.-nek.

A tervezet egyértelműen utal rá, hogy rövidesen sor kerül az évek óta egyre súlyosbodó anyagi gondokkal küszködő Országos Urán Társaság felszámolására. A CNU problémái 2014-ben kezdődtek. 2013-ban még 139 millió lejes árbevétel mellett 6,9 millió lejes nyereséget ért el. Egy évre rá az árbevétel csak minimális mértékben csökkent, de az eredmény 104 millió lej veszteség volt, bár az alkalmazottak száma 1 658-ról 1 490-re csökkent. 2015-ben már 143 millió lej volt a deficit, annak ellenére, hogy a munkatársak száma tovább csökkent, 1 324 főre.

A személyzeti állomány karcsúsítása 2016-ban is folytatódott, ekkor már csak 774 alkalmazottja volt a vállalatnak, de az anyagi gondjaira ez sem volt gyógyír: az árbevétel az egy évvel korábbinak a 40 százalékára csökkent, a veszteség pedig 26 millió lejt tett ki. 2017-ben a deficit 72 millió lejre nőtt. 2018-ban végre sikerült 3,8 millió lejes nyereséggel zárni az évet, a 2019-es pénzügyi eredményeket pedig nem hozták nyilvánosságra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

2020 elején a CNU több hitelezője, köztük a Tinmar Energy áramszolgáltató, az Oscar Downstream üzemanyag forgalmazó és a környezetvédelmi alap kezdeményeztek a vállalat fizetésképtelenné nyilvánítását, azonban a bíróság elutasította a beadványt. A vállalat helyzetét nehezíti, hogy 2016-ban 60,3 millió lejes állami szubvenciót kapott, amit az Európai Bizottság törvénytelennek minősített. Az Országos Urán Társaságnak vissza kell utalnia a támogatást az államkasszába, kamatostól, azonban nincs pénze.

Az Energetikai Minisztérium rendelet tervezete szerint az uránkészlet mihamarabbi eladása a Nuclearelectricának biztosítaná a cernavodai erőmű zavartalan működését, illetve mentesítené az államot azon költségektől, melyekkel annak megfelelő körülmények között történő tárolása és őrzése feltételez. Az ország egyetlen atomerőművének jelenleg két beszállítója van, a CNU mellett egy amerikai cég, a Cameco Inc.

(Nyitókép: Wikipedia)

Kapcsolódók

Kimaradt?