banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Eladhatóvá tenné az országos vállalatok állami tulajdonú részvényeit a kormány

Teljesen hatályon kívül helyezik az országos vállalatok állami tulajdonú részvényeinek elidegenítését tiltó törvényt – jelentette ki csütörtökön Florin Cîţu miniszterelnök, aki szerint ez jelzésértékű lesz a tőkepiac irányában, és új beruházókat vonz az országba.

„Ez nem a részvények elidegenítéséről szól, hanem a külföldi tőke bevonzásáról Romániába. Ezt tesszük, tőkésítjük ezeket a vállalatokat. Nincs erőforrásunk arra, hogy az összes ilyen vállalatot tőkésítsük azon a szinten, amilyenre igény lenne, hogy fejlődjenek. És akkor, e tőke ellenértékeként, átadják ezen társaságok tulajdonának vagy részvényeinek egy részét más részvényeseknek. Ez az egész világon így történik” – magyarázta a miniszterelnök.

Hozzátette: Románia ezzel jelezni akarja, hogy korszerű gazdasága van, amely ismeri a tőkepiaci eszközök működését.

„A törvény hatályon kívül helyezése nem feltétlenül jelenti azt, hogy holnap kezdünk eladni. Nem, ez azt jelzi a tőkepiacnak, a külföldi befektetőknek, hogy először is Romániában a magántulajdon szent, másodszor pedig azt, hogy nem vagyunk olyan ország, amely nem akarja, hogy jöjjenek a befektetők. Tehát nyitott, korszerű gazdaság vagyunk, amely ismeri a tőkepiaci eszközök működését” – nyilatkozta a miniszterelnök.

Ciolacu közölte: a PSD „minden erejével” ellenáll

Florin Cîţu miniszterelnök „bagóért” akarja eladni a legerősebb és legjövedelmezőbb állami vállalatokat – jelentette ki csütörtökön Marcel Ciolacu. A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke hozzátette: pártja „minden erejével” ellenáll ennek a törekvésnek.

„Nem elég nekik, amit a világjárvány alatt loptak! A tavaly felvett hatalmas, 30 milliárd eurós hitelek után, Cîţu most az ország modern történelmének legnagyobb rablását tervezi. El akarja adni – bagóért! – az ország legerősebb és legjövedelmezőbb állami vállalatait. Mindent, ami még megmaradt a nemzeti örökségből, a milliárdos nyereségű vállalatokat. Ezt tavaly is megpróbálták – nem jött össze nekik. Most is minden erőnkkel ellenállunk” – írta Facebook-bejegyzésében Ciolacu.

Meglátása szerint Románia más Uniós országok példáját kell, hogy kövesse. „Romániának ugyanúgy kell eljárnia, mint a többi európai államnak – Németországnak, Franciaországnak, Lengyelországnak, Magyarországnak –, amelyek védik stratégiai vállalataikat a világjárvány okozta válság idején" – vélekedett Ciolacu.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?