A miniszterelnök nyakának ugrottak a liberális polgármesterek, élükön Boc-kal

Az év utolsó előtti napján elfogadott sürgősségi kormányrendelet ellen tiltakozó dokumentumot több RMDSZ-es és liberális városvezető is aláírta.

Kiverte a biztosítékot az önkormányzati vezetőknél a december 30-án elfogadott sürgősségi rendelet, mellyel a kormány a jelenlegi szinten befagyasztotta a közalkalmazotti béreket, illetve 2022-re halasztotta a különnyugdíjak bevezetését a polgármesterek, alpolgármesterek, megyei önkormányzati elnökök és alelnökök számára.

A Romániai Municípiumok Egyesülete (AMR) átiratban tiltakozott a kormánynál, mivel a törvény által előírt 10 nap helyett csupán egyetlen napra bocsátotta közvitára a rendelet tervezetet. „Az intézmények közti párbeszéd nem pusztán egy lehetőség egy miniszter vagy egy minisztériumi tisztviselő számára, hanem a román kormány kötelessége, ahogy azt előírja a Közigazgatási Törvénykönyv és a Helyi Önkormányzatok Európai Chartája, a Romániai Municípiumok Egyesülete pedig nem a nyilvánossághoz és az igazságszolgáltatáshoz fog fordulni, ezen kötelesség elmulasztása miatt” – olvasható a kormányhoz eljuttatott dokumentumban.

Az Emil Boc, kolozsvári liberális polgármester vezette szervezet szerint a Cîțu-kabinet „gyorsan magáévá tette a korábbi kormányok egészségtelen gyakorlatát, (…) mímelve a törvény betartását, de lényegében megsértve annak a betűjét és a szellemét egyaránt”.

A kormányhoz eljuttatott átiratot 31 polgármester írta alá: Emil Boc elnöki minőségében, a többiek pedig az igazgatótanács nevében. Az aláírók között elsöprő többséget alkotnak a kormánypártok tagjai, főleg a liberálisok, de ott van az ellenzék néhány prominens képviselője is, mint például Lia Olguța Vasilescu, Craiova PSD-s polgármestere. Az aláírók között három RMDSZ-es városvezető van: Korodi Attila, Kereskényi Gábor és Antal Árpád.

Cseke Attila fejlesztési miniszter szerint a törvény által előírt tíznapos határidőt a „speciális körülmények” miatt nem lehetett betartani, az új kormányt ugyanis 8 nappal az év vége előtt iktatták be. A miniszter ígéretet tett rá, hogy a jövőben a kormány az előírt határidőket betartva fogja értesíteni az önkormányzatokat az azokat érintő döntésekről.

Florin Cîțu miniszterelnök szerint a szóban forgó sürgősségi kormányrendelet 17,6 milliárd lejes megtakarítást eredményez jövőre az államkasszának.

(Nyitókép: Facebook)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?