Fejlesztési miniszter: sürgősségi rendelettel mentettünk meg önkormányzatokat a csődtől

A csődtől menti meg az önkormányzatokat az a sürgősségi rendelet, amelyet az év utolsó előtti napján fogadott el a kormány.

Nem állnak le a munkálatok, és a csődtől menti meg az önkormányzatokat az a sürgősségi rendelet, amelyet az év utolsóelőtti napján fogadott el a kormány – mutatott rá Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter.

1031 beruházás állt volna le év végén az intézkedés hiányában, ezekre ad két év halasztást az elfogadott, a Helyi Fejlesztések Országos Programjának (PNDL) első fejezetét érintő jogszabály. „Azért volt szükség a halasztásra, mert különben azok a beruházások, ahol már kifizetésre került a fejlesztés egy része, leállnának, és az önkormányzatok vissza kellene fizessék az államkasszába az elköltött pénzt, több mint négymilliárd lejt összesen. Sok önkormányzatot ez a csőd szélére sodorna” – idézte az RMDSZ közleménye Cseke Attilát.

A sürgősségi kormányrendelet továbbá arra is lehetőséget ad, hogy indokolt esetben, 30 napon belül költségvetés-kiegészítést kérjenek az önkormányzatok ezekre a beruházásokra. „Például ott, ahol az építkezésipari béremelések többletköltséget jelentenek a munkálatok kivitelezésében, az önkormányzat költségvetés-kiegészítést kérhet” – mondta a miniszter. A rendelkezés a Helyi Fejlesztések Országos Programjának első fejezetéhez tartozó beruházásokra érvényes.

A rendelet ugyanakkor azt írja elő, hogy az önkormányzatok, amennyiben rendelkeznek a szükséges erőforrásokkal, saját költségen haladjanak a befektetéssel, amikor az államkassza nem tudja utalni az előírt összegeket. A pénzt az önkormányzatok utólag visszakapják az államkasszából.

(A nyitóképen Cseke Attila | Fotó: rmdsz.ro)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?