Feláldozta a kormány a beruházásokat a költségvetési hiány visszafogásáért

Több milliárd lej értékű számlákat tolt át a Ciolacu-kabinet az idei évre, hogy kisebbnek tűnjön a 2023-as deficit.

Beigazolódott a szakemberek félelme, hogy decemberben a kormány leállítja a kifizetéseket az állami beruházások kivitelezői felé, ezzel próbálva meg mérsékelni a költségvetési hiányt. Az év utolsó hónapjában 6,2 milliárd lejt költöttünk beruházásokra, közel 47 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. 2022 decemberében 11,6 milliárd lej jutott beruházásokra, írja a Ziarul Financiar.Fotó: Pixabay

A dologi kiadásokat is sikerült számottevően mérsékelni 17,5 százalékkal, 10,3 milliárd lejről 8,5 milliárdra. Ezzel szemben a közalkalmazotti bérköltségek 27,2 százalékkal nőttek decemberben, az egy évvel korábbi 10,3 milliárd lejről 13,1 milliárdra. A szociális kiadások, ahova a nyugdíjak is tartoznak, 14,4 százalékkal emelkedtek, 12,5 milliárd lejről 14,3 milliárd lejre. A kiadások összességében 10 százalékkal nőttek éves összehasonlításban, 72,9 milliárd lejre.

A bevételek jóval nagyobb arányban, 27,8 százalékkal emelkedtek, 56,5 milliárd lejre. Ennek ellenére csillagászati volt a decemberi deficit, 16,4 milliárd lej. Az éves deficit 89,90 milliárd lej volt, aminek a 18,2 százaléka az év utolsó hónapjában jött össze.

Azt nem lehet tudni, hogy pontosan mennyi, decemberben esedékes beruházási kifizetést tolt át 2024-re a kormány. Tény, hogy a beruházási ráfordítások 5,4 milliárddal maradtak el az egy évvel korábbi összegtől, biztosa vehető tehát, hogy 5 milliárd lej fölött van a ki nem fizetett munkálatok ellenértéke. Ez azt jelenti, hogy az idei költségvetés ekkora mínusszal indult, ami kihatással lesz az év végi adatokra is.

Kapcsolódók

Kimaradt?