Ezek a legkelendőbb használtautók Romániában

A hazai vásárlók leginkább a japán márkákra buknak, ezek ugyanis olcsók és megbízhatóak.

Legkönnyebben a japán márkákat lehet értékesíteni a hazai használtautó piacon, derüli ki a carVertical szakportál tanulmányából. A legkapósabb a Suzuki Grand Vitara, melyre, átlagban a meghirdetésétől számítva 25,7 napon belül akad vevő, írja az economedia.ro. A népszerűségi rangsor következő négy pozícióját a Honda Accord (26,3 nap), a Honda Civic (26,5), a Suzuki Swift (26,5) és a Mitsubishi ASX (27) foglalja el.  Fotó: Facebook/Auto Bazar Arad

A carVertical szakértői szerint a japán autók népszerűségének az a titka, hogy a hazai autósok megbízható járműveknek tartják őket, ráadásul az áruk is megfizethető.

„A jó minőségű használtautók iránt még mindig nagyon nagy a kereslet Romániában, amint a kínálat nem fedez. Elméletben ennek csökkentenie kellene a várakozási időt” – nyilatkozta Matas Buzelis, a carVertical munkatársa.

Romániában, az ára miatt a Dacia a messze legnépszerűbb személygépkocsi, azonban ennek ellenére sem tartozik a nagyon könnyen eladhatóak közé. Ennek az a magyarázata, hogy ezekből nagy a kínálat, a vásárlóknak van miből válogatniuk.

Leghamarabb a Dacia Loganon tudnak túladni a tulajdonosok, átlagosan 28,7 nap alatt. A Volkswagen szintén a legnépszerűbb márkák közé tartozik, azonban a legkelendőbb modell, a VW Golf esetében is átlagban 31 nap telik el a jármű meghirdetése és az adás-vétel megtörténte között.

Általánosságban elmondható, hogy a prémium kategóriás személygépkocsik nehezebben értékesíthetők, mivel kicsi a fizetőképes kereslet. A legtöbb időbe, átlagosan 66,9 napba, a Porsche Taycan eladása telik, majd a Jeep Renegade (52,5 nap), a Kia Niro (51,8), az Alfa Romeo Stelviro (51,1) és a Porsche 911 (48,3) következik.

Romániában az autópiacot még mindig a használt gépjárművek uralják. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint a harmadik negyedévben forgalomba íratott személygépkocsik 67,9 százaléka használt volt.

Kapcsolódók

Kimaradt?