Európa-szerte hasít a Dacia

A román autómárka a hazai piacon már 40 százalékot meghaladó részesedéssel rendelkezik.

Az év első kilenc hónapjában 493 511 Dacia márkájú járművet értékesített a Renault, írja az economica.net. Ez 16,7 százalékkal haladja meg a tavalyi év azonos időszakának az eredményeit.Fotó: Automobile Dacia

A leglátványosabb, 40,6 százalékos növekedést a Spring érte el, melyből 44 262 darabot adtak el. A Spring a harmadik legnépszerűbb elektromos modell Európában a magánszemélyek részére történt eladások tekintetében. Az elektromos Daciát nem Romániában, hanem Kínában gyártják.

A Sandero eladásai 18,3 százalékkal nőttek, míg Dusterből 4,1 százalékkal többet értékesítettek, mint 2022 azonos időszakában. Előbbiből 199 516, míg utóbbiból 154 460 darabot adtak el.

Népszerű a Dacia legújabb modellje, a Jogger is, melyből 7 932 darab kelt el.

A személygépkocsik európai piacán a Dacia 4,4 százalékos részesedéssel rendelkezik, ami 0,1 százalékpontos növekedést jelent éves viszonylatban. A márka tarol hazai pályán, ahol a magánszemélyek részére történő értékesítés terén immár 40,1 százalék a piaci részesedése, 4,6 százalékponttal több, mint egy évvel korábban. Szeptember végéig 36 069 Dacia személygépkocsit és haszonjárművet adtak el Romániában, 29,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Ennél is nagyobb mértékben, 29,3 százalékkal nőttek az eladások Olaszországban, míg Németországban 25,2, Franciaországban pedig 23,2 százalékkal több Daciát értékesítettek. A spanyol piacon jóval gyengébben szerepelt a márka, ott mindössze 2 százalékos pluszt tud felmutatni.

Franciaországban a Sandero a legkelendőbb modell a magánszemélyek részére történő értékesítésben, Spanyolországban pedig a személygépkocsik teljes piacát tekintve. Franciaországban a Duster a városi terepjárók kategóriájában piacvezető, közölte a Renault csoport.  

Kapcsolódók

Kimaradt?