A hetedik legnépszerűbb autómárka volt decemberben a Dacia Európában

A romániai márka többek között az Opelt, a Fiatot és a Citroent is megelőzte az eladások tekintetében.

Decemberben a Dacia volt a hetedik legnépszerűbb autómárka Európában, írja a Ziarul Financiar gazdasági napilap. Az európai autógyártók szakmai szervezetének (ACEA) az adatai szerint a tavalyi év utolsó hónapjában 48 ezernél több Dacia személygépkocsit értékesítettek az Európai Unióban és Nagy-Britanniában. Ez több annál, mint amennyit olyan nagynevű márkákból adtak el, mint az Opel, a Fiat vagy a Citroen.Fotó: Agerpres

2022 egészét tekintve a Dacia a 12. helyen végzett a népszerűségi rangsorban. A hazai márka alatt futó gépjárművekből 475 511 darabot adtak el. Ennek a mennyiségnek egy részét nem Romániában gyártották, mivel a Renault marokkói gyáraiban is készülnek Dacia márkájú személygépkocsik.

A nagy sorozatban gyártott márkák közül a Dacia produkálta a leglátványosabb, 16 százalékos növekedést. Ez kiugróan jó eredmény, a második és harmadik legnagyobb növekedés ugyanis csak 7,9, illetve 7,6 százalékos volt, ezeket a KIA és a Toyota érte el.

Nem csak a Dacia teljesített jól tavaly, hanem a hazai autópiac is. Tavaly Romániában 6,7 százalékkal több új személygépkocsit írattak forgalomba, mint egy évvel korábban. Ennél csak három EU-tagállamban került sor nagyobb növekedésre: Bulgáriában, Lettországban és Cipruson.

Ennek ellenére nemzetközi viszonylatban a közel 130 ezer eladott autó nem túl sok, 2022-ben Románia csak a 13. legnagyobb autópiac volt az Európai Unióban.

Kapcsolódók

Kimaradt?