Megtiltja Szerbia az Euro3-as és Euro4-es szabványú autók behozatalát

Az intézkedés hatására minden bizonnyal meg fognak drágulni a használt autók, vélik a szakértők.

2024 január 1-től nem lehet behozni Szerbiába az Euro3-as és Euro4-es motorral felszerelt használt járműveket. A már regisztrált használt autók forgalmát nem érinti az új szabályozás, de változásokat hoz a hazai autópiacon – írja a magyarszo.rs.Fotó: Pixabay

A szakemberek szerint még nem tudni, hogy az Európai Uniónak ezt a határozatát hogyan hajtják végre, mert Szerbiában az illetékes intézmények még nem fogadták el a megfelelő jogszabályt ezzel kapcsolatban. Rámutattak, hogy a tiltás a használt autók árára is kihatással lesz, de még nem lehet tudni, hogy mennyire.

Az Európai Bizottság jelenlegi javaslata szerint a hasznos élettartamuk végét elért, tehát javíthatatlan járművek, vagy olyanok, amelyeknek egyes létfontosságú alkatrészeik nem cserélhetőek, többé nem exportálhatóak harmadik országokba. Ezekből uniós szinten évi hatmillió van.

Szerb autópiaci szakemberek becslései szerint évente 120–150 ezer autót importálnak a balkáni államba, ennek 95 százaléka az Európai Unióból származik, és az importált használt autók száma akár ötszöröse az új autókénak. 70 százalékuk Euro3-as és Euro4-es szabványnak megfelelő motorral rendelkezik.

Kapcsolódók

Kimaradt?