Évtizedek óta nem látott mértékben drágultak a gyógyszerek

Legutóbb 2010-ben nőttek jelentős mértékben, 7,86 százalékkal az árak, a mostani drágulás annak a duplája volt.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint augusztusban a gyógyszerek átlagban 15,06 százalékkal kereültek többe, mint egy évvel korábban. Júliushoz képest 20,78 százalékos volt a drágulás mértéke.Fotó: Pixabay

Hogy ez milyen drasztikus drágulást jelent, jól illusztrálja, hogy a teljes tavalyi évben a gyógyszerek árai csupán 5,78 százalékkal nőttek, ami 12 éves csúcsot jelentett. Az elmúlt két évtizedben nem volt példa a mostanihoz hasonló drágulásra, írja a Hotnews.

A legutóbbi látványos léptékű, 7,86 százalékos drágulásra tizenhárom évvel ezelőtt, 2010-ben került sor.

A receptre kapható gyógyszerek árai nincsenek kitéve látványos változásoknak, mivel, akárcsak a többi EU-tagállamban, szabályozva vannak hatóságilag. A Romániában forgalmazható gyógyszerek maximális árait a Canamed nevű katalógus tartalmazza. Ebben 6200-nál több termék szerepel. A mostani drasztikus drágulás annak a következménye, hogy az Egészségügyi Minisztérium augusztus 1-i hatállyal jelentős mértékű áremelést hagyott jóvá.

A szaktárca 1346/2023-as rendelete értelmében a gyártók 14 százalékkal emelhették a 25 lejnél olcsóbb termékek árát. A 25-49,99 lejes sáv esetében a minisztérium 7 százalékos drágítást hagyott jóvá. Az Egészségügyi Minisztérium a gyógyszergyártók kérésének engedve hagyta jóvá az áremelést. A gyártók arra hivatkoztak, hogy az elmúlt idősxakban jelentősen megdrágultak az ágazatban használt alapanyagok.

Kapcsolódók

Kimaradt?