Kiürült a kórházak kasszája – pénzt kér az egészségügyi minisztérium a pénzügyi szaktárcától

A gyógyszerek 500 százalékkal drágultak 2019-hez képest, a kórházaknak nincs pénzük, és katasztrófa esetére nem tudnak gyógyszerkészleteket tartalékolni.

Ez az információ az egészségügyi minisztérium dokumentumában szerepel, amelyben az intézmény több pénzt kér a kórházak számára, szúrta ki a Digi24 hírtelevízió,
A kórházak helyzete kritikus a
z áremelkedések miatt, a gyógyszerek 500 százalékkal drágultak 2019-hez képest, ezért az egészségügyi intézmények nem tudnak állandó készleteket tartalékolni, állítja minisztérium. Előfordul, hogy a betegek családtagjait kérik, hogy vásárolják meg a szükséges orvosságokat.

Illusztráció: Pexels

Ugyanakkor az egészségügyi fogyóanyagok ára 300 százalékkal emelkedett, az áram és a fűtés 100 százalékkal drágult. Ilyen körülmények között a betegellátás súlyosan csorbul, a helyzet súlyosbodni fog, ha nem hoznak intézkedéseket, sőt az európai alapokból finanszírozott egyes projektek is érintettek lehetnek – olvasható a dokumentumban. A minisztérium szerint a legnagyobb mértékben a nagy egyetemi kórházak érintettek, ahová a legsúlyosabb állapotban érkeznek a betegek, és akik drága kezelést igényelnek. Ezzel összefüggésben az egészségügy több pénzt kér a pénzügyminisztériumtól, a valós költségek megtérítésére.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?