Nem a családorvoshoz, a patikába kell menni az influenza elleni oltásért – így küszöbölnék ki a késéseket, a hiányt

Az elmúlt években több alkalommal előfordult, hogy az ártámogatott influenza elleni védőoltások késve jutottak el a családorvosokhoz, így már javában dúlt a fertőzés szezonja, mire a betegek megkapták a védelmet szavatoló vakcinát. Az egészségügyi minisztérium egy huszárvágással oldja meg a problémát: kiiktatja a központi beszerzést, a jogosultak az orvos által felírt recepttel a patikákban válthatják ki a vakcinát, remények szerint már szeptembertől, így időben megszerzik az immunitást.

Az oltások beszerzéséről az elmúlt tíz-tizenöt évben intenzív tárgyalás zajlik az egészségügyi minisztérium szintjén, keresik a megoldást, idézte fel a Maszol megkeresésére Vass Levente, az RMDSZ egészségügyi szakpolitikusa. Rámutatott, az influenza, vagy éppen például a humán papilloma vírus (HPV) elleni oltóanyag központi beszerzése esetén több kockázat is fennállt. Ha a licitet megtámadták, húzódott az idő, és megtörténhetett, hogy egy idényre, vagy akár egy egész évre vakcina nélkül maradt a lakosság. Másrészt azzal is számolni kellett, hogy a minisztérium alul-, vagy felülrendel mennyiséget, első esetben pótolni kellett, de az is előfordult, hogy éppen a raktáron maradt meg oltóanyag mennyiség, amire nem volt szüksége a lakosságnak, vagy valamilyen okból kifolyólag nem éltek az oltás lehetőségével.

Fotó: Agerpres

„Véleményem szerint, helyes döntés született. Az oltóanyagok egy részét, az orvossal egyeztetve vénnyel váltják ki a patikákból a jogosultak. A receptet felírhatja a családorvos, vagy más szakorvos, például a HPV elleni vakcina esetén a nőgyógyász” – részletezte Vass Levente. Hozzátette, ilyen módon a páciens még aznap megkaphatja az oltást.

El kell menni ugyan a gyógyszertárba, de ennek megvannak az előnyei

Tulajdonképpen ezzel kiiktatódik az ellátási láncból a megyei egészésgügyi igazgatóságok a logisztikai szerepvállalása. A beteg telefonon egyeztet a családorvossal, elkéri a receptet, majd kiváltja, és beadatja. Igaz, hogy ez egy plusz utat feltételez a páciens részéről, de azonnal a rendelkezésre áll az oltás, nem kell előtte feliratkozni, nem fogy el, vagy nem marad raktáron a vakcina, részletezte a szakpolitikus.

Arra is kitért, az új stratégia előnye, hogy a páciens igényeihez lehet igazítani, a beteg vagy az orvos kiválaszthatja, melyik típusú vakcina a megfelelő. A központi beszerzés esetén általában egy termék nyerte meg a licitet, nem volt választási lehetőség, holott előfordul, hogy valaki allergiás az adott oltóanyag valamelyik komponensére.

Fotó: Pexels

Elviekben a gyártók vállalják át a minisztériumtól a behozatal és terjesztés költégeit, a minisztérium a továbbikban is azt a kötelezettségét vállalja, hogy kifizeti az oltóanyagot, azok esetében akik jogosultak az ingyenes vagy ártámogatott vakcinára, de megteremti a kontrollált piaci verseny lehetőségét.

A beteg felelőssége a megfelelő tárolás

Az influenza elleni védőoltás tehát a gyógyszertárakban lesz kapható, elektronikus recept alapján, amire csak a biztosítottak jogosultak. Alapvetően minden biztosított, akinek krónikus betegsége van, vagy az Egészségügyi Világszervezet és az egészségügyi minisztérium által meghatározott kockázati csoportokba tartozik, szeptembertől, októbertől - attól függően, hogy mikor lép hatályba a kormányhatározat - megkapja a receptet, elmegy a gyógyszertárba, kiváltja az oltóanyagot.

Ennél a mozzanatnál Gindrovel Dumitra az Országos Családorvosi Társaság Vakcinológiai Csoportjának koordinátora arra hívta fel a figyelmet, hogy az oltóanyaggal a lehető leghamarabb vissza kell menni a rendelőbe, és be kell adatni, hogy tiszteletben tartsák a hűtési láncot. Ellenkező esetben, a beteg felelőssége, hogy megfelelő hőmérsékleten tárolja a vakcinát, ami 2-8 Celsius-fokot jelent, hiszen ha nem ez történik, az oltóanyag veszít a hatékonyságából.

Fotó: Agerpres/EPA
A veszélyeztetett csoportok nem fizetnek majd semmit a vakcináért, az 50-65 évesek pedig, akiknek nincs krónikus betegségük, 50%-os kompenzációt kapnak.
Ha a veszélyeztetett csoportokba tartozók, a krónikus betegségekben szenvedők szeptember-októbertől, amikor jelentkeznek a havi receptért, egyúttal megkapják a vakcinára felírt vényt is. Akiknek nincsenek krónikus betegségeik, és így nincs okuk arra, hogy a háziorvoshoz menjenek, előre időpontot kérhetnek, és az influenzaszezon kezdete előtti időszakban, vagyis szeptembertől, részletezte a koordinátor.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?