Érdekérvényesítésük erősítéséről tárgyaltak a székelyföldi gazdaszervezetek

A mezőgazdasági ágazat sajátos problémáiró, lehetőségeiról tárgyaltak az 5. Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fórumon. A csütörtöki, szovátai rendezvényen szó volt a jövőbeni európai uniós közös agrárpolitika irányelveinek módosítási lehetőségeről is.
 
A fórumon felszólalt Nagy István, a magyar kormány agrárminiszter is. A tárcavezető kiemelte: ez az összefogás pedig megmutatkozik abban, hogy gazdák, termelők, falugazdászok, szakmai szervezetek és az oktatás-kutatás képviselői közösségként vannak jelen az 5. Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fórumán. A miniszter emlékeztetett rá: a közös európai agrárpolitika és az élelmiszerellátás mindannyiunk jövője szempontjából stratégiai kérdés. Éppen ezért van sorsdöntő jelentősége a júniusi európai parlamenti választásnak. Brüsszel ugyanis marginalizálta ezt a kérdést. Nem akarják látni, hogy az agrárium célja, az élelmiszerellátás biztosítása - idézte a magyar Agrárminisztérium közleménye Nagy Istvánt.
 
Az európai gazdák ugyanakkor látják ennek a jelentőségét, amelyet az elmúlt időszakban a gazdatüntetésekkel jeleztek is. „A felelős politika ugyanis az, hogy felelősek vagyunk a fogyasztók egészségéért, tehát egészséges élelmiszer nem szenvedhet szűkösséget az európai emberek asztalán. A feladatuk pedig az, hogy kiváló élelmiszert az asztalra tegyenek, ezt pedig nem vonhatja kétségbe és nem írhatja felül a politika" - tette hozzá a közlemény szerint.
 
Nagy István magyar agárminiszter elmondta: július 1-jétől Magyarország látja el az unió soros elnöki tisztségét, ami lehetőséget teremt a döntési folyamatok befolyásolására Fotó: Nagy István Facebook oldala

Nagy István kiemelte, a közeljövő másik fontos eseménye, hogy július 1-jétől Magyarország látja el az unió soros elnöki tisztségét. Ez lehetőséget teremt a döntési folyamatok befolyásolására. Ebben a kérdésben pedig partnerként tekintenek az erdélyi gazdákra. Hangsúlyozta, örömteli azt látni, hogy ezt az összefogást megtestesíti a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fóruma, amely összeköti az egyes régiók gazdaszervezeteit, mezőgazdászait és agrárszakembereit. Ilyen összefogás eredménye a kiterjesztett, kiválóan működő falugazdász hálózat, amely a Kárpát-medencei magyarság támogatásában az egyik leghasznosabb és legelőremutatóbb intézkedés - mondta Nagy István.

A tárcavezető közölte, felelősségvállalásuk jól tetten érhető az agrárium területén, amelyben a magyar agrártárca kiemelt feladatának tekinti a határokon túlra szorult nemzettársaink szülőföldön való maradásának, boldogulásának és gyarapodásának segítését. Ennek egy eszköze olyan lehetőségekhez juttatni az Erdélyben és a Kárpát-medence többi részén működő agrárvállalkozásokat, amelyekkel meg tudják mutatni önmagukat, a termékeiket és a szolgáltatásaikat - mondta Nagy István.
 
A fórumon többek között felszólalt Vincze Lóránt RMDSZ-es európai parlamenti kévpiselő is. Elmondta: „ki kell alakítani azt a helyzetet, amikor az erdélyi gazdák érdekei számítanak, és erről meg tudjuk győzni a többséget". Hozzátette: „ez hozza el itthon a mezőgazdaság megerősödését, a székely falu megmaradását”. Az újabb EP-mandámuért unduló politikus szerint az erős brüsszeli képviselet az erdélyi, a székely gazdák alapvető érdeke.
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?