Ennyien keresnek Romániában havi 20 ezer eurónál többet

A Revisal szerint csak 14-en vannak, a valóságban azonban sokkal többen.

14 hazai munkavállaló bére haladja meg a nettó 20 ezer eurót, derüli ki a dolgozók internetes nyilvántartójából, a Revisalból. A legtöbbet, 23 ezer eurót, vagyis kb. 114 ezer lejt egy országos sportszövetség elnöke keresi. Valószínű, hogy Răzvan Burleanuról, a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) elnökéről van szó.Nálunk is vannak mesés bérek | Fotó: AdobeStock

Hárman kiskereskedelemi vállalatok, multinacionális áruházláncok igazgatói. A többi menedzser a gyógyszeriparban, az informatikai ágazatban, az energetikában, az élelmiszeriparban, a textiliparban, a biztosítások és a pénzügyi szolgáltatások terén tevékenykedik. Egyetlen érintett dolgozik erdélyi, azon belül kolozsvári székhelyű cégnél.

A Revisalban szereplő szerződések csak a jéghegy csúcsát jelentik, a valóságban sokkal több a csillagászati fizetés. Ez úgy történhet meg, hogy a topmenedzserek jelentős részének nem egyéni munkaszerződése, hanem menedzseri szerződése van, ami nem esik a munkajog hatálya alá. A vállalatok azért részesítik előnyben az ilyen szerződéseket, mert ezeknek a felbontása nagyon egyszerű, mondják a munkajogi szakemberek.

A tőzsdén jegyzett vállalatok a közzétett jelentéseikben feltüntetik az igazgatók bérezését. Innen lehet tudni, hogy Christina Verchere, az OMV Petrom vezérigazgatója havi nettó 24 ezer eurót keres, Fracois Bloch, a BRD vezérigazgatója pedig 25 ezret. Ennél is többet, nettó 29 ezer eurót tesz zsebre a slatinai Alro kombinát vezetője, Gheorghe Dobra, a Chimcomplex vegyipari vállalat vezérigazgatója, Ștefan Vuza pedig havi 40 ezer eurót.

Sok multinacionális cég menedzsere azért nem szerepel a toplistán, mert két munkaszerződése van, a bére nagyobbik részét az anyavállalattól kapja, ez pedig nem jelenik meg a Revisalban. Más cégvezetők a havi bérük viszonylag alacsony, azonban az éves célkitűzések teljesítése esetén hatalmas összegű prémiumokat kapnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?