Egyre kevesebb pénz jut kólára, ami nem jó hír

Ha kevesebb üdítőital fogy, az annak a jele, hogy csökkenőben van a lakosság vásárlóereje.

Tíz százalékot meghaladó mértékben csökkentek az első félévben a Coca-Cola HBC romániai eladásai, írja a Ziarul Financiar. Ez önmagában nem lenne baj, legfeljebb a részvényesek számára, hiszen teljes értékű életet élhet valaki úgy is, hogy soha egy kortyot sem iszik a vállalat termékeiből. A gondot az jelenti, hogy a Coca-Cola HBC és a hozzá hasonló, bárki számára elérhető élvezeti cikkeket forgalmazó cégek eladásai hűen tükrözik a vásárlóerő és a lakossági fogyasztás alakulását.Fotó: Pixabay

A vállalat jelentéséből kiderül, hogy a szénsavas üdítőkből kb. 8, a szénsavmentesekből pedig 10 százalékkal kevesebb fogyott, míg az energiaitalok eladásai 30 százalékkal nőttek. „A gazdasági környezet tele van kihívásokkal, befolyásolja az üdítőitalok áfájának januári emelése” – olvasható a dokumentumban.

Tavaly a cég romániai eladásai stagnáltak, azonban a bevételei 15 százalékkal, 3,2 milliárd lejre nőttek. Ez egyértelműen az áremelések eredménye, ami tükröződik az előző évinél 32 százalékkal nagyobb, 394 millió lejes profitban is. Ez rekordérték, korábban a Coca-Cola HBC sosem ért el ekkora profitot Romániában.

Az idei év üzleti eredménye biztosan nem lesz ilyen jó, ami, sajnálatos módon egy általános piaci tendenciát tükröz.  

Kapcsolódók

Kimaradt?