Térképen a vásárlóerő: Kolozs és Temes egy szinten van Szicíliával és Pugliával

A romániai éllovas Bukarest, ahol az életszínvonal hasonló a szegényebb franciaországi régiókéhoz.

Elkészítette a vásárlóerő európai térképét a Gfk piackutató cég, írja a Ziarul Financiar. A legnagyobb vásárlóerőt a meggyszín jelzi, a legkisebbet pedig a sötétkék, a kettő közti átmenetet pedig hét árnyalat jelenti.Illusztráció: Gfk

Norvégia és Dánia szinte teljes egészében meggyszínben pompázaik, akárcsak Svájc legnagyobb része és Anglia déli vidékei. A kék egyáltalán nem tűnik fel Hollandia, Belgium, Írország, Svédország, Finnország, Németország, Franciaország és Ausztria térképén sem.

Románia az Európai Unió szegényei közé tartozik, azonban lényegesen jobban áll, mint Albánia, Észak-Macedónia vagy Bosznia-Hercegovina, Ukrajnáról, a Moldovai Köztársaságról és Fehérorszországról nem is beszélve.

Románián belül Giurgiu, Călărași, Teleorman, Vaslui, Vrancia, Botoșani és Suceava megyékben a legrosszabb a bérek és az árak aránya. Az ország egyetlen rózsaszín pontja Bukarest, ahol az életszínvonal hasonló, mint a leginkább jómódú spanyol és a legszegényebb francia régiókban. Tavaly a Bukarestben élőknek átlagban 13 850 euró költőpénük volt, ami 86 százalékkal magasabb az országos átlagnál, az EU átlagától pedig mindössze 8 százalékkal marad el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A kék legvilágosabb árnyalatával Kolozs és Temes megyék vannak színezve. Ezekben a vásárlóerő hasonló szintű, mint az Olaszországon belül szegénynek számító déli régiókban, Szicília, Calabria és Puglia tartományokban.

A legnagyobb végletek Olaszországban vannak, ahol egyes északi vidékek kifejezetten jómódúnak számítanak, dél felé haladva azonban egyre csökken a vásárlóerő. Az egykori szocialista államok közül kiemelkedik Szlovénia és Csehország a vásárlóerő tekintetében, míg a régi EU-tagállamok közül Portugália és Görögország a legszegényebbek.

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg