banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Cîţu: Románia a teljes rendelkezésre álló összeget lehívja az uniós helyreállítási alapból

Románia az uniós helyreállítási alapban rendelkezésére álló teljes összegre, 29,2 milliárd euróra fogja benyújtani az országos helyreállítási és ellenállóképességi tervet (PNRR), amelyet a kormány előzőleg a parlamentben is bemutat – jelentette be csütörtökön Florin Cîţu miniszterelnök.

A kormányfő előző napi brüsszeli tárgyalásaira utalva elmondta: Bukarest reformtörekvéseinek a megvalósítására, elsősorban infrastruktúra-fejlesztésre akarja felhasználni a helyreállítási keretet, és más államoktól eltérően nemcsak a vissza nem térítendő támogatást, hanem a kedvezményes hitel formájában álló rendelkezésére álló keretet is igénybe akarja venni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Cîţu szerint ehhez megszerezte az európai partnerek támogatását, miután megnyugtatta őket, hogy Románia az eredeti tervek szerint fogja csökkenteni a költségvetési hiányt. Románia tartja magát a vállalt költségvetési fegyelemhez, és a GDP-arányos deficitet 2024-ig 3 százalék alá csökkenti – szögezte le a kormányfő.

Cîţu megerősítette, hogy a kormány továbbra sem fog adókat növelni vagy újabbakat bevezetni. Úgy értékelte: az általa (korábban pénzügyminiszterként) garantált adóügyi stabilitásnak köszönhető, hogy Romániában javult az adózási fegyelem. A kormányfő egyébként a pénzügyi rendszer digitalizálásától – egyebek mellett a pénztárgépeknek az adóhatósághoz történő online csatlakoztatásától – reméli az adócsalás megfékezését és a költségvetési bevételek növelését.

A kormányfő nem részletezte, milyen összegeket irányoznak elő a PNRR-ben az egyes ágazatok számára, de a brüsszeli tárgyalásairól beszámoló román média tudni véli, hogy a keret legnagyobb, 27 százalékos részét (7,9 milliárd eurót) infrastruktúrafejlesztésre, autópálya- és vasútépítésre használnák. Az egészségügyi rendszer 4, a helyi közigazgatás 2, az oktatás 2, az energiaszektor 1,2 milliárd eurót kapna – értesült a Digi24 hírtelevízió.

A kormányfő szerint az ágazati miniszterek legfőbb dolga lesz a következő két hétben, hogy a PNRR minden részletét kidolgozzák, és Románia olyan tervet nyújtson be, amelyet Brüsszel gyorsan elfogad.

Újságírói kérdésre válaszolva Cîţu elismerte, hogy a helyreállítási alap érdekében az ellenzéki Szociáldemokrata Párttal (PSD) is konzultálnia kell. A PSD folyamatosan bírálta a bukaresti jobbközép koalíciós kormányt, amiért a kormánypártok nem egyeztetnek az ellenzékkel PNRR-ről, holott parlamenti ciklusokon átnyúló reformokról és hitelekről van szó. Marcel Ciolacu PSD-elnök szerint Brüsszel most a szociáldemokratáknak adott igazat, és a „parlament elé küldte Cîţut a PNRR-vel”.

Korábban a PSD kilátásba helyezte: nem biztosítja a kétharmados többséghez szükséges szavazatokat az uniós sajátforrás-egyezmény ratifikációjához, ha a kormány nem rendez parlamenti vitát a PNRR-ről. Ily módon az egész uniós alap veszélybe kerülhet, létrehozásához ugyanis a tagországi hozzájárulások növelésére van szükség, ezért az Európai Unió Tanácsának erről szóló rendeletét minden tagországnak ratifikálnia kell.

(Címlapkép: gov.ro)

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?