banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Az EB azt javasolja Romániának, szüntesse meg az energiatámogatási intézkedéseket

Három országspecifikus ajánlást fogalmazott meg Románia számára az Európai Bizottság (EB) szerdán ismertetett tavaszi gazdasági csomagjában.

Az EB első ajánlása értelmében Románia költségvetési politikáját az EU Tanácsa által 2021. június 18-án megfogalmazott ajánlásokhoz kell igazítani, amelyek elsődleges célja a túlzott deficit megszüntetése 2024-ig. Ezért az EB azt javasolja Romániának, hogy legkésőbb az év végéig szüntesse meg az érvényben levő energiatámogatási intézkedéseket, és az így megtakarított összegeket használja a költségvetési hiány csökkentésére. Ha az energiaárak esetleges további emelkedése újabb támogatások bevezetését teszi szükségessé, oda kell figyelni arra, hogy ezek a kiszolgáltatott háztartások és vállalkozások védelmét szolgálják, költségvetési szempontból legyenek fenntarthatók és ösztönözzék energiatakarékosságra a fogyasztókat – nyomatékosították.

A jelentésben hangsúlyozzák, hogy Romániának folytatnia kell az állami beruházásokat, illetve biztosítania kell a helyreállítási alapból az országnak járó pénzösszegek és az egyéb uniós alapok hatékony felhasználását, elsősorban a zöld és a digitális átállás támogatása érdekében. A 2024 utáni időszakban Romániának a fokozatos és fenntartható konszolidációt szolgáló középtávú költségvetési stratégiára van szüksége, amelyet a fenntartható növekedést lehetővé tevő beruházások és reformok egészítenek ki – szögezték le.

Az EB második ajánlása a hatékony kormányzás és közigazgatás biztosítására vonatkozik az országos helyreállítási terv mielőbbi gyakorlatba ültetése érdekében. Ennek kapcsán kiemelik az energetikai intézkedéseket magában foglaló REPowerEU fejezet gyors véglegesítését, hogy mielőbb elkezdődhessen a végrehajtása. Emellett Romániának folytatnia kell a kohéziós programok gyors gyakorlatba ültetését, ezek ugyanis kiegészítik a helyreállítási tervbe foglalt intézkedéseket – magyarázták.

Az Európai Bizottság harmadik ajánlása a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentésére és a zöldenergiára történő átállás felgyorsítására irányul, elsősorban a megújuló energiaforrások gyorsabb ütemű növekedése és a hálózati kapacitás javítása révén. Romániának további erőfeszítéseket kell tennie az épületek energiahatékonyságának növelése érdekében is, egyebek mellett az információkhoz és a fenntartható finanszírozási megoldásokhoz való jobb hozzáférés biztosításával – áll még a jelentésben.

Az országspecifikus ajánlások iránymutatással szolgálnak a tagállamoknak, segítenek nekik megküzdeni a kihívásokkal és teljesíteni a közös stratégiai célkitűzéseket – mutatott rá az EB.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_xODnunXR_NYAR ON F300x250 px.jpg

Kimaradt?