A nemzetközi piac felé kacsintgatnak a romániai burgonyatermesztők

Indokolt is, mivel tavaly az importált krumpli mennyisége jóval meghaladta az exportáltét.

Első alkalommal vettek részt romániai krumplitermesztők a Potato Europe elnevezésű nemzetközi vásáron, írja a Ziarul Financiar. Az ágazat legfontosabb európai seregszemléjének számító rendezvényre szeptember 6-7-én került sor a belga Kain településen. Romániát a Román Farmerek Klubja, az Országos Burgonya Szövetség (FNCR), valamint a kézdivásárhelyi, a brassói és a dăbuleni-i mezőgazdasági kutatóállomások.Fotó: Pixabay

A résztvevők reményei szerint a nemzetközi vásáron való részvétel hozzájárulhat ahhoz, hogy a hazai termelők markánsabban meg tudjanak jelenni a nemzetközi piacon. Románia az Európai Unió kilencedik legnagyobb burgonyatermesztője, azonban a külkereskedelmi mérlege ezen a területen is erősen deficites.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint tavaly 3,1 millió euró értékben exportáltunk krumplit, míg a behozatal értéke 59,7 millió euró volt. Az import zömét feldolgozott fagyasztott burgonya teszi ki, aminek az oka az, hogy idehaza nagyon kicsi a termelési kapacitás.

„Mennyiségileg az ipari burgonyaelőállítási kapacitás nagyon gyenge. Jelenleg nem dolgozunk fel többet évi 80 ezer tonnánál, ami nagyon kevés” – nyilatkozta az agrostandard.ro szakportálnak Romulus Oprea, a FNCR elnöke. Reményei szerint, az ágazat megfelelő támogatása esetén 10 év alatt ez a mennyiség 200-250 ezer tonnára nőhet. Románia évente 90 ezer tonnánál több fagyasztott burgonyát importál.

Romániában a krumplitermesztés évek óta visszaszorulóban van. Néhány éve még 2 millió tonna körül volt a megtermelt mennyiség, 2022-ben azonban már csak 1,2 millió tonnát takarítottak be a gazdák. A krumplitermesztés terén élenjáró megyék egyike Kovászna.

Tavaly az Európai Unió legnagyobb burgonyatermesztője Németország volt 10,7 millió tonnával, megelőzve Franciaországot (8 millió tonna) és Hollandiát (6,9 millió tonna).

Kapcsolódók

Kimaradt?