Háromszéken van a legkevesebb gazda Erdélyben, mégis ott terem a legtöbb krumpli

A magyarlakta megyék közül Biharban foglalkoznak a legtöbben mezőgazdasággal, mintegy 34 ezren.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint a mezőgazdaságban közel 92 ezer személy dolgozik, valójában azonban sokkal többen élnek ebből a gazdasági ágazatból. A mezőgazdasági kifizetési ügynökség (APIA) adatai szerint tavaly 790 108 gazdálkodó részesült szubvencióban.Fotó: Kovács Zsolt

A legtöbben Suceava megyében gazdálkodnak, ott 43 512 személy volt jogosult mezőgazdasági támogatásra. A bukovinai megye Háromszék után a második legnagyobb krumplitermelő, de a fontos vidékek közé tartozik a káposzta és az alma tekintetében is.

Az erdélyi megyék közül Biharban és Máramarosban tevékenykedett a legtöbb gazda, 34 267, illetve 33 005. Előbbiben a gabonatermesztés dominál, 2021-ben 1 millió tonnánál nagyobb mennyiséget takarítottak be a helyi termelők. Máramarosnak nincs nagy súlya a mezőgazdaság terén, azonban a földterületek el vannak aprózva, ezért nagy a gazdák száma.

Erdélyben Háromszéken volt legkisebb tavaly a szubvencióban részesülő gazdálkodók száma, mindössze 12 275. Ennek ellenére a kisebbik székely megye az ország első számú burgonyatermelője. Tavaly hozzávetőleg 240 ezer tonna krumpli termett Háromszéken.

Galac, Ialomița és Călărași a legfontosabb mezőgazdasági vidékek közé tartozik, azonban a gazdálkodók száma viszonylag alacsony, 12 107, 8803, illetve 6104. Ennek az a magyarázata, hogy sok mezőgazdasági vállalkozó több száz, sőt több ezer hektáron gazdálkodik.

A megyék közül a Bukarest vonzáskörzetének számító Ilfovban foglalkoznak legkevesebben mezőgazdasággal, mindössze 1954 személy. Bármily meglepő, tavaly 662 bukaresti illetőségű személy is részesült mezőgazdasági tevékenység után járó szubvencióban.

A kizárólag saját célra termelő, mezőgazdasági szubvencióban nem részesülő kisgazdákkal együtt az ágazatban dolgozók, abból élők száma meghaladja a 2 millió főt, írja a Ziarul Financiar.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?