A lakosság egy része felszámolja az életbiztosítását, hogy abból fedezze a növekvő kiadásait

Az első kilenc hónapban biztosítótársaságok kifizetései 39 százalékkal nőttel a tavalyi évhez képest.

Egyre több ügyfél szünteti meg az életbiztosítását, s veszi fel a biztosítótól a számláján összegyűlt pénzt, írja az economica.net. Az Országos Pénzügyfelügyeleti Hatóság (ASF) adatai szerint az év első kilenc hónapjában a biztosítók 1,2 milliárd lej értékben eszközöltek kifizetéseket. Ez 39 százalékkal nagyobb a tavalyi összegnél, a 2017-2021-es időszak átlagát pedig 70 százalékkal haladja meg.Fotó: Pixabay

A szakemberek szerint ebben semmi meglepő nincs. A 17 százalék felé közelítő infláció miatt egyre többen kezdték el felélni a tartalékaikat, az életbiztosítások pedig befektetésként is működnek, bár a hozamuk nem a legjobb.

Hasonló folyamatnak lehetünk tanúi a bankszektorban is, ahol a megtakarítások összege néhány hónap óta folyamatosan csökken. Ez szintén annak a jele, hogy a lakosság egy része már nem tudja a jövedelméből fedezni korábbi életszínvonalának a költségeit, ezért kénytelen a bankbetéteihez nyúlni.

Az ASF hangsúlyozza, hogy a biztosítási piac stabil, a társaságoknak semmiféle gondot nem okoznak a növekvő értékű kifizetések. A hazai biztosítóknál jelenleg 9 milliárd lejt meghaladó összeg van életbiztosítások formájában.   

Kapcsolódók

Kimaradt?