A hazai kisvállalkozások közel fele sehol sincs a digitalizálás tekintetében

Nagyon le vagyunk maradva uniós viszonylatban, az EU-s cégek 69 százaléka ugyanis rendelkezik egy minimális digitalizációs szinttel.

Nagy lemaradásban vannak a romániai mikro-, kis- és középvállalkozások a digitalizálás tekintetében, írja a Ziarul Financiar. Az Európai Bizottság országjelentése szerint ezen kategóriákban a hazai cégeknek mindössze 53 százaléka rendelkezik digitalizációs alapszinttel, amikor pedig magasabb szintű ismeretekről van szó, az arány rohamosan csökken.Fotó: Pixabay

Az Európai Unió egészét tekintve 69 százalék a minimális digitalizálási szinttel rendelkező kisvállalkozások aránya.

Az MKOR Consulting tanácsadó cég Business Sentiment című tanulmánya szerint a romániai kisvállalkozások jellemzően technológiákban és eszközökben gondolnak, amikor digitalizálásról van szó, míg a középvállalkozások nagyobb hangsúlyt fektetnek az alkalmazottaik digitális kompetenciáira.

A tanulmányból kiderül, hogy a digitalizálás útjára lépett kis- és középvállalkozások közel 70 százaléka a munkafolyamatok optimalizálására használják a digitális technológiákat, hozzávetőleg a felük pedig az adatkezelés terén is alkalmaz ilyeneket. Nagyon sok céget foglalkoztat az ügyfélszolgálat hatékonyságának növelése digitális technológiák által.

A kis- és középvállalkozások egy, az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében meghirdetett programon keresztül pályázhattak digitalizálási fejlesztések finanszírozására. A 350 millió euró keretösszegű programra 7200 pályázat érkezett. A pályázók 20-100 ezer eurós támogatást kaphatnak digitalizálási beruházásokra.

Kapcsolódók

Kimaradt?