A PNL nem támogatja az adók és illetékek emelését vagy újak bevezetését

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) csütörtökön leszögezte, hogy nem támogatja az adók és illetékek emelését vagy újak bevezetését, a vállalatokra kivetett 1 százalékos különadó szerintük az árak "robbanásszerű emelkedéséhez" vezetne.

A PNL arra a közleményre reagált, amelyben a Szociáldemokrata Párt (PSD) a nagy profitot termelő vállalatokra kivetendő szolidaritási adóval kapcsolatos álláspontja tisztázására szólította fel a koalíciós társát. "A Nemzeti Liberális Pártnak továbbra is nagyon világos és határozott álláspontja van a vállalatok szolidaritási adójával kapcsolatban: nem támogatjuk az adók és illetékek emelését vagy olyan új adók bevezetését, amelyek terhelnék a már most is problémákkal küzdő gazdasági szférát. Az adószint emelése megfojtaná a reálgazdaságot és elüldözné a befektetőket, és ezzel a PNL nem tud egyetérteni" - olvasható a liberálisok állásfoglalásában.

A párt emlékeztetett: a PSD-t is magába foglaló koalíció korábban ígéretet tett arra, hogy idén nem vezet be új adókat, és nem emeli a meglévőket, ugyanakkor 2023 elején már hatályba lépett a kormánypártok egyeztetései alapján módosított adótörvénykönyv. "A pártoknak kerülniük kell azt a kísértést, hogy olyan, bizonyos típusú választóknak tetsző adóintézkedéseket hozzanak, amelyek veszélyeztethetik a költségvetés stabilitását" - állapította meg közleményében a PNL.

A liberálisok szerint a nagyvállalatok éves forgalma 1 százalékának megfelelő különadó bevezetése a termékek és szolgáltatások árának továbbgyűrűző emelkedését jelentené, ami minden román állampolgárt érint.

Leszögezték azt is, hogy az energiavállalatokra kivetett extraprofitadó eltér a PSD által javasolt szolidaritási adótól, az utóbbi bevezetése ugyanis az árak 'robbanásszerű emelkedéséhez' vezetne.

Kapcsolódók

Kimaradt?