banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Brüsszelben nyilatkozott belpolitikai kérdésekről Iohannis: helytelennek tartja a szolidaritási adót

Klaus Iohannis államfő csütörtökön kifejtette, hogy szükségtelennek és helytelennek tartja a vállalatok éves forgalmának a komránykoalícióban felvetett megadóztatását. Az államfő a brüsszeli EU-csúcs előtt nyilatkozott a sajtónak a belga fővárosban, és az elmúlt napok több, belpolitikai eseményére is reagált.

Iohannis Brüsszelben | Fotó: presidency.roEmlékeztetett a koalíciónak arra az ígéretére, hogy jövőre nem növelik az adókat és nem vezetnek be újakat. „Nekem ez a többletadó szükségtelennek, haszontalannak és helytelennek tűnik, hogy világosan fogalmazzak” – jelentette ki.

Iohannis szerint nem érdemes „túllihegni” ezt a kérdést, mert a koalíció nem fogja most bevezetni ezt az új adónemet. „Csak tárgyaltak róla a kormánypártok, de alkalmazni nem fogják” – mondta. Az államfő hozzátette, világosan tudomására adta a koalíció vezetőinek, hogy Romániának teljesítenie kell a gazdasági makroadatokkal kapcsolatos vállalásait, csökkentenie kell a deficitet és strukturális reformokat kell végrehajtania. „Végre kell hajtanunk az országos helyreállítási tervben foglalt reformokat. Figyelem! Ezek nem javaslatok, hanem feladatok. Románia kötelezettséget vállalt a reformokra, és végre is fogja hajtani ezeket” – jelentette ki.

Az államfő természetesnek nevezte a koalíción belüli vitákat, szerinte az lenne a furcsa, ha egy liberális és egy szociáldemokrata párt között nem lennének nézeteltérések. Ugyanakkor úgy értékelte, hogy eddig a koalíció ésszerű döntéseket hozott.

A 2022-es költségvetés tervezetéről azt mondta, hogy realistának, egyértelműnek és jól megalapozott kell lennie. A költségvetés nem lesz pazarló, mert az államnak tartania kell magát a vállalt deficitcélhoz. „Nagyon realista büdzsére lesz szükségünk” – fogalmazott az elnök. Hozzátette, ha megfelel ezeknek az elvárásoknak, akkor ki fogja hirdetni a törvényt.

Iohannis közlése szerint az Európai Tanács brüsszeli ülésén terítékre kerül a koronavírus új variánsának megjelenésével szükségessé váló új vakcina is. Emlékeztetett arra, hogy világszerte aggodalmat kelt az omikron megjelenése. Ez az Európai Unió döntéshozóit is foglalkoztatja, akik a brüsszeli tanácskozásukon a közös fellépésről, a vírus új változatával szemben hatékony új vakcina előállításáról, beszerzéséről és a tagállamok közötti szétosztásáról is tárgyalni fognak – számolt be. Közölte azt is: az EU-csúcson fel fogja arra hívni a figyelmet, hogy a tagállamoknak nem kellene eltúlozniuk a járvány miatti korlátozó intézkedéseket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Cristi Danileţ kolozsvári bíró kizárását a bírói karból „meglehetősen furcsának” nevezte Iohannis. „Őszintén szólva meglehetősen furcsának tűnik ez a döntés, de nem kommentálhatom annak a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak a döntéseit, amely az alkotmány értelmében az igazságszolgáltatás függetlenségét szavatolja. Mindazonáltal lehetett volna egy mélyrehatóbb elemzést tartani ebben a kérdésben” – vélekedett az elnök. Iohannis ugyanakkor emlékeztetett, hogy a kolozsvári bíró kizárása még nem jogerős, a legfelsőbb bíróságon megfellebbezhető.

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) hétfőn döntött Cristi Danileţ kizárásáról a bírói karból. Danileţ szerint a döntés oka két videó, amelyet a TikTokon tett közzé. A videóknak nincs közük a bírói szakmához, sem az igazságszolgáltatáshoz, a magánéletéből mutatnak be egy-egy mozzanatot – védekezett a bíró. A Danileţ elleni szankciót az Európai Bizottság és az Egyesült Államok romániai nagykövetsége is szóvá tette.

A Diana Şoşoacă szenátor és az olasz forgatócsoport közötti incidenst sajnálatosnak nevezte az államfő, kijelentve, hogy az illetékes szerveknek fényt kell deríteniük arra, mi történt valójában és hogyan léptek fel a hatóságok. „Legyen világos: az emberek jogellenes fogva tartását Romániában is bünteti a törvény” – jelentette ki. Kifejtette, elvárja, hogy valamennyi illetékes szerv vizsgálja ki, mi történt valójában és hogyan léptek közbe a hatóságok. 'Mélyreható kivizsgálást kérek, hogy többé ne történhessen meg hasonló sajnálatos incidens, ami, hogy őszintén fogalmazzak, mindeddig elképzelhetetlen volt” – mondta.

Diana Şoşoacă szenátor december 10-én hívta ki a rendőrséget egy külföldi televíziós stábnak adott interjú közben, mert konfliktusba került az újságírókkal a nekiszegezett kérdések miatt. Az ügyészek szerint Bukarest negyedik kerületi rendőrségének munkatársai szálltak ki a helyszínre, Diana Şoşoacă férje azonban rátámadt az egyik rendőrre. Dumitru Şoşoacát hétfőn beidézték az első kerületi ügyészségre, ahol közölték vele, hogy eljárás indult ellene hivatalos személy elleni erőszak miatt, és 60 napra hatósági felügyelet alá helyezik.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?