Ellenzi a szolidaritási adó kivetését a multinacionális vállalatokra Florin Cîţu

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke ellenzi a multinacionális vállalatok pótlólagos megadóztatását.

Florin Cîţu | Fotó: AgerpresFlorin Cîţu előző miniszterelnök erről a koalíció vezetőinek szerdai ülése előtt nyilatkozott a sajtónak a szenátusban. Kifejtette: a pótlólagos adó kivetésével éppen azokat a vállalatokat büntetné az állam, amelyek tavaly, a gazdaság leállásakor pénzt előlegeztek meg a kormánynak, hogy legyen miből kifizetni a nyugdíjakat és a közalkalmazotti béreket.

A szenátus elnöke hozzátette: nem világos számára, hogy mire fordítaná a kormány a pótlólagos adóból bevételezett összegeket, és az sem, hogy most kellene meghozni egy ilyen intézkedést. Hangsúlyozta, hogy erről a koalíció konzultálni fog az üzleti szféra képviselőivel, akiknek részéről nyitottságra számít. „Sok mindent meg lehet oldani, de előbb tárgyalni kell azokkal, akiket büntetni készülsz” – jelentette ki.

A PNL – és a szenátus – elnöke azt is elmondta, hogy a pénzügyminiszter hétfőn ismerteti a koalícióval a jövő évi költségvetés tervezetét. Hozzátette, hogy a büdzsé tervezete még nem készült el, és „nem is látja értelmét a sietségnek”, mert kidolgozása alapos munkát igényel. A házelnök közölte azt is, hogy a PNL nem ellenez egyetlen olyan intézkedést sem, amelyik nem veszélyezteti a deficitcél tarthatóságát.

Arra a kérdésre, hogy számításai szerint mikor fognak a liberálisok és a szociáldemokraták megállapodni a koalíció napirendjén lévő vitás kérdésekben, Cîţu kijelentette: „amikor mindkét párt úgy érzi, hogy sikerült megtalálni az optimális megoldást”. Hozzátette, a koalíciót nem sürgeti az idő, a kormány működik, „a többi pedig politikai egyeztetések kérdése”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?