Nem tesznek le a tanuszodák megépítéséről a Bihar megyei városokban

Egyelőre nem talált kompetens építkezési vállalatot a Bihar megyei önkormányzat azoknak a tanmedencéknek a megépítésére, amelyeket a Pásztor Sándor tanácselnök vezette testület emeltetne mind a kilenc bihari városban.

Arról, hogy mind a kilenc bihari városban (Érmihályfalván, Székelyhídon, Margittán, Élesden, Nagyszalontán, Belényesben, Diófáson, Vaskohszikláson és Vaskohn) tanmedencéket építtet a megyei tanács, még a nyáron számolt be Pásztor Sándor tanácselnök és Székelyhíd, illetve Diófás polgármestere. Ebben a két városban tervezték elsőként elindítani az építkezést, és mint akkor elhangzott, azért itt, mert ezek készültek el leghamarabb a szükséges dokumentációkkal.

A versenytárgyalást meg is hirdette a megyei tanács alárendeltségében működő Hosszú Távú Fejlesztési Ügynökség, melynek igazgatója, Vitályos Barna érdeklődésünkre elmondta: eredménytelenül zárultak a tenderek, mert egyik cég sem felelt meg egy ilyen komplexum megépítésére. Bár háromszor is meghirdették az elektronikus közbeszerzési rendszerben a munkálatok elvégzésére kiírt tendert, és érdeklődők is akadtak, végül senki nem jelentkezett konkrét árajánlattal.

Vitályos Barna tudatta, a tanmedence-építés iránt érdeklődő cégek nem rendelkeztek megfelelő tapasztalattal vagy hatáskörrel. Mivel a teljes beruházást egyben tendereztették, tehát csomagban a tervezést, az építést és az uszodatechnika kiépítését, kiderült, Romániában nincs ilyen profilú vállalat. Szigorú értelemben vett tanmedence is csak három van az országban. A probléma megoldása érdekében a megyei tanács hosszú távú fejlesztési ügynöksége három részre bontotta a pályázatot, külön vették a tervezést, az építést és az uszodatechnikát. Első körben már meghirdették a versenytárgyalást a tervek elkészítésére, ennek a határideje január 26-a.

Az igazgatóság vezetője érdeklődésünkre kiemelte: a tanmedencék teljesen más, sokkal szigorúbb normák szerint épülnek, mint a hagyományos értelemben vett uszodák. A központoknak fokozott gyermekvédelmi előírásoknak kell megfelelniük, és mivel zárt, fedett létesítményekről van szó, ezeknek az üzemeltetése is speciális előírásoknak kell hogy megfeleljen.

Egyelőre az érmelléki Székelyhídon és a dél-bihari Diófáson tervezik a tanmedencék megépítését. Előbbi helyszínen egy nagyobb, kétmedencés uszodát, utóbbi városban egy kisebbet terveztetnek, mert az elképzelések szerint ezek kiszolgálják a helyi igényeket.

A tíz tanmedence egyébként mintegy tízmilliós beruházást jelent a megyei tanácsnak. A megvalósításhoz a helyi önkormányzatok azzal járulnak hozzá, hogy biztosítják a szükséges telkeket és megoldják ezeknek a közművesítését, illetve a területrendezést. Amennyiben valamely önkormányzatnak egyedi elvárásai vannak, azok is belefoglalhatók a tanmedencés projektbe, de ezeket saját költségvetésükből kell hogy finanszírozzák.

Vitályos Barna szerint ez a projekt nagyon fontos a fiatalság egészségesebb életmódra nevelése és a sportszeretet terjesztése érdekében, ezért nem adják fel, megtaláljak a megoldást arra, hogy megépülhessenek a tanuszodák a megye városaiban.

Azon túl, hogy iskolaidőben a diákok használhatják az uszodákat, az iskolai program végeztével bárki igénybe veheti a szolgáltatást. A tanuszodák működtetése a helyi önkormányzatokra hárul, így ezek határozzák majd meg a belépőjegyek vagy a bérletek árát is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?