Banki megtakarítások: közel százmilliárd lejjel gazdagodtunk tavalyhoz képest

A nettó lakossági megtakarítások összege jelenleg 400 milliárd lej, ami duplája a gazdasági világválság kirobbanásakor mért szintnek.

Idén folytatódott a romániai lakosság vagyonosodásának immár hatodik éve tartó folyamata. A Román Nemzeti Bank adatai szerint a magánszemélyek összvagyona jelenleg körülbelül 1700 milliárd lejt (370 milliárd euró) tesz ki. Ez 6,1 százalékkal, hozzávetőleg 98 milliárddal magasabb a tavalyi értéknél.

A rendszerváltás óta csak két olyan év volt, amikor a lakossági vagyon értéke nagyobb volt a jelenleginél, 2007 és 2008; 2088 milliárd lejjel ez utóbbi év jelentette a csúcsot. Az, hogy 2017-ben a lakossági vagyon értéke kisebb, mint 10 évvel korábban, nem jelent valós elszegényedést. Azzal magyarázható, hogy akkor nagyobb volt az ingatlanok értéke.

Az 1700 milliárd lej nagyobbik részét a magánszemélyek tulajdonában levő ingatlanok adják, ezek értéke 1336 milliárd lej. Az ingatlanok értéke a tavalyi évhez képest 5,9 százalékkal nőtt. A nettó pénzügyi aktívumok ennél nagyobb arányban, 9,5 százalékkal nőttek, értékük jelenleg 400 milliárd lej. Ez nagyjából duplája a 2008-as szintnek.

A nettó pénzügyi aktívumokat úgy kapjuk meg, hogy a pénzügyi aktívumokból kivonjuk a magánszemélyek által felvett hitelek összegét, ez utóbbiak jelenleg 139,3 milliárd lejre rúgnak. A bankhitelek nagyjából ugyanolyan ritmusban híztak, mint a gazdaság, tavaly a GDP 17,3 százalékát tették ki, idén pedig a 17,5 százalékát.

A pénzügyi aktívumok közé a készpénz, a bankbetétek, a részvények, a biztosítások, a magánnyugdíj alapokhoz történt befizetések, a befektetési alapoknál elhelyezett összegek és az állampapírok tartoznak. Mindezek közül, bár a pénzügyi aktívumokon belüli súlyuk csökkent, a legnépszerűbbek még mindig a bankbetétek, melyek a pénzügyi aktívumok egyharmadát teszik ki.

Az elmúlt évben nagyon gyorsan nőttek a magánnyugdíj pénztári befizetések (30 százalékkal), valamint a lakossági tulajdonban levő tőzsdén jegyzett részvények (24 százalékkal) és az állampapírok értéke (23 százalékkal).

A Világbank szerint rosszul állunk

A Világbank más módszertannal számolja ki a lakossági vagyont, mint a Román Nemzeti Bank, s mindössze 13 ezer dollárra taksálja a felnőttkorú romániai állampolgárok átlagos vagyonát. Ezzel az értékkel nagyon rosszul állunk nem csupán kontinentális viszonylatban, de még az egykori szocialista országok között is.

A bulgárok átlagvagyona 16 ezer dollár, a lengyeleké 24, a magyaroké 31, a cseheké pedig 42 ezer dollár. Nem meglepő módon Európa legtehetősebb polgárai a svájciak, 567 ezer dollárral. Őket az izlandiak követik 351 ezerrel, majd a norvégok 321 ezer, a britek 320 ezer, a svédek 311 ezer és a luxemburgiak 304 dollárral. Európa legcsóróbb nemzete az ukrán, fejenként 1000 dollárral. Hozzájuk képest még a moldávok és az albánok is tehetősnek számítanak a maguk 3, illetve 9 ezer dolláros vagyonával.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?