Felmérés: mennyit takarítunk meg és mire költjük?

Takarékoskodnak-e a romániai családok, és ha igen, mennyit tudnak félrerakni pénzükből? Sok-e ez vagy kevés európai viszonylatban? Ezekre a kérdésekre kereste a választ az Imas International piackutató cég a nemrégiben közzétett tanulmányában.

Romániában a lakosság havonta átlagosan 40 eurónyi összeget tesz félre jövedelméből. Ha csak a közvetlen térséget vesszük figyelembe az összehasonlításkor, ez az összeg akkor is kevés. Szlovákia lakói például 90 eurót takarítanak meg havonta, a cseh állampolgárok 81 eurót tesznek félre, Magyarországon pedig lakosonként átlagosan 49 eurót jelentenek a havi lakossági megtakarítások. Ausztriában állampolgáronként már 188 eurót érnek el a megtakarított összegek. Szerbia viszont Románia mögött következik a rangsorban, az itt élők havi 36 eurót képesek megtakarítani.

Az osztrákok esetében 2013 óta havi 7 euróval növekedett a megtakarítások összege, a szlovákoknál pedig 6 euróval, a románoknál és magyaroknál pedig nem volt semmiféle növekedés tavalyelőtthöz képest, a csehek és szerbek esetében pedig egy év alatt 6, illetve 1 euróval kevesebb pénzt tett félre a fejenként a lakosság.

A megtakarításokat illetően a romániaiak meglehetősen borúlátóak. Véleményük szerint a következő években még ennyi pénzt sem tudnak félretenni – 40 százalékuk legalább is így gondolja. Igaz, a megkérdezettek 29 százaléka úgy véli, a továbbiakban is sikerülhet nekik elérniük a havi 40 eurót, 32 százalékuk pedig még nagyobb megtakarításokra számít.

Átlagban 2600 euró van a párnacihában

A felmérés kitért a megtakarított pénzek átlagos összegére. Ez Romániában 2600 euró – vagyis állampolgárokra leosztva ennyit tesz ki a félretett pénzek összege. Csehországban ez az összeg megközelíti a 11 ezer eurót, egészen pontosan a lakosság átlagosan 10 900 eurós megtakarítással rendelkezik. Horvátországban és Szlovákiában ez az összeg eléri a 8000 eurót, Ausztriában pedig a 39 400 eurót.

A tanulmány által átfogott európai országok között Romániában a legkisebb a havi bruttó átlagfizetés, amely 2013-ban 500, jelenleg pedig 575 eurónak megfelelő lej. Ez az összeg Szlovákiában kétszerese, Ausztriában pedig hatszorosa a Romániaiénak. Így nyilvánvaló az is, hogy a félretett pénzek esetében miért vezet minden területen Ausztria.

Mire költik?

Az Imas International választ keres arra kérésre is, hogy a tanulmányában szereplő országok lakosai miért is takarékoskodnak. Szlovákia, Csehország és Románia lakóinak mintegy 20 százaléka hosszú távú befektetéseken gondolkodik, megtakarításainak növelése érdekében. A románok és horvátok közel egyharmada részvényeket, kötvényeket vásárolna az általa megtakarított összegekből.

A felmérés szerint a romániaiak 60 százaléka eljövendő vásárlásaira teszi félre a pénzt, 40 százaléka pedig azért, hogy megfelelő tartalékokkal rendelkezzék a megélhetéshez.

A mintacsoport több mint 25 százaléka rendszeresen takarékoskodik, ugyancsak egynegyede csupán esetlegesen tesz félre pénzt, nem egészen 50 százaléka pedig feléli havi jövedelmeit. Ez az IRSOP közvélemény-kutató intézet felméréséből derül ki.

Takarékoskodásra pedig lenne oka az ország lakosainak. A felmérés szerint ugyanis a romániai városi lakások – apartmanok vagy családi házak – 40 százaléka alapos felújításra szorulna, e lakások 52 százalékának esetében pedig a beavatkozás igen sürgős lenne. Ebbe pedig nem számítanak bele a faluhelyen létező lakások, amelyek esetében a helyzet még rosszabb. Ennek ellenére Romániában a havi megtakarításoknak csupán 37 százalékát fordítják lakásfelújításra, 40 százalékát bankhitelek kifizetésére, a többit pedig kisebb-nagyobb bevásárlásokra költik.

(Címoldalas illusztráció forrása: tradeville.eu)

Kapcsolódók

Kimaradt?